Oostende Brugge Ten Miles gewonnen door Regis Thonon

Redactie KW

Vandaag is met de loopwedstrijd Oostende Brugge Ten Miles, het loopseizoen opnieuw gestart.

De wedstrijd startte ter hoogte van Proviron in Zandvoorde. Over een afstand van 16 km trokken de lopers op een snel en vlak geasfalteerd autovrij parcours met fikse regenbuien en met een strakke zijlingse wind langs het kanaal doorheen de polders en Stalhille richting Brugge. De organisatie zat voor aanvang met de handen in het haar toen bleek dat een bus die de deelnemers naar de start moest brengen niet kwam opdagen. Gevolg was dat de start hierdoor met een kwartier werd verlaat en dat lopers zelfs de start niet haalden. Een tiental liep dan maar vanuit Brugge in omgekeerde richting de wedstrijd tegemoet.

Finish

622 van de 802 ingeschreven enthousiaste deelnemers bereikten toch mooi, maar kletsnat en rillend, de aankomst van deze zware 24ste editie. Het begin van de Ten Miles werd gedomineerd door een ruime kopgroep met de meeste favorieten. Het was voorin vooral Regis Thonon die voor een hoog tempo zorgde. In zijn gezelschap ondermeer Stijn De Vulder, Ward Oosterlinck, Michael Brandenbourg en Lander Van Droogenbroeck. Naarmate de wedstrijd vorderde brokkelde deze kopgroep uiteen en kregen we aan de finish toch nog een sprint tussen Thonon en De Vulder. De Waalse atleet won in 50’36”, één seconde voor Oost-Vlaming De Vulder. Zijn provinciegenoot Thomas De Bock vervolledigde het podium. Daarna was het toch even wachten op de eerste West-Vlaming. Dat was Gerd Devos uit Dentergem in 52’57” als 14de. Oostendenaar Benny Fisher werd 19de in 53’36”.

Dames

Bij de dames zette Tabitha Wambuigichia, een Keniaanse, die de wedstrijd al eerder in 2011 en 2012 won, de Ten Miles naar haar hand. Ze finishte dit keer in een nog scherpere tijd: 54’33”. Nina Lauwaert werd tweede, Charline Vanneste net als vorig jaar derde. Na die twee Oost-Vlaamse atleten kwam Annelies Deketelaere als eerste provinciegenoot over de eindmeet. Mieke Dupont en Gwendolyn De Deyne vervolledigden het West-Vlaamse podium bij de dames.

(ACR)