Ook Tim Brys en Niels Van Zandweghe met tweede zege naar A-finale

Net als Hannes Obreno plaatste Niels Van Zandweghe zich samen met kompaan Tim Brys voor de A-finale. © ACR
Redactie KW

Tim Brys en Bruggeling Niels Van Zandweghe volgden maandag het voorbeeld van Hannes Obreno en plaatsten zich in de lichte dubbeltwee met een tweede zege op rij voor de A-finale van de olympische kwalificatieraces in het Zwitserse Luzern. Net als Obreno in de skiff, lieten ze ook de snelste tijd van de zes finalisten optekenen.

Brys en Van Zandweghe namen het in hun halve finale op tegen de Griekse broers Konsolas, de Turken Kandemir en Kusku, de Nieuw-Zeelanders Ling en Cunliffe-Steel en de Oekraïners Khmara en Kovalov. De Belgen kwamen na hun vijfde plaats op het EK, het brons op de World Cup I en vooral hun winst in de voorwedstrijd als één van de favorieten het water op, maar die rol weigerden ze van de eerste meters te vertolken. De Grieken gingen pijlsnel van start, gevolgd door de Turkse dubbeltwee. Onze landgenoten nestelden zich wel op de vereiste derde plaats.

Na 500 meter vonden de Belgen het welletjes en gleden ze in het spoor van de Turken de Grieken voorbij naar een tweede stek. In de laatste 500 meter pakten ze 0alweer uit met hun befaamde eindsprint. Tweehonderd vijftig meter van de eindmeet hadden ze hun twaalf meter achterstand al gehalveerd en met nog honderd meter voor de boeg moesten ze nog drie meter overbruggen en aan een geweldig tempo snelde het Gents-Brugse duo Kandemir en Kusku net voor de eindmeet voorbij.

Dinsdag om 16u30 roeien de zes finalisten om twee olympische tickets. Naast onze landgenoten, de Turken en de Nieuw-Zeelanders Ling en Cunliffe-Steel vullen de Deense Olympische kampioenen Rasmussen-Quist, de Portugezen Fraga-Mendes, en de Spanjaarden Mitjavila-Conde Romero de drie andere banen in.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier