Ook spelers van De Plakkers geschorst voor vechtpartij na zaalvoetbalwedstrijd

20/04/17 om 09:38 - Bijgewerkt om 09:36

Zaalvoetbalploeg De Plakkers uit Varsenare blijft verweesd achter na het incident in Elsene waarbij één van hun spelers bewusteloos werd getrapt na de wedstrijd. De nationale sportieve commissie (NSC) besliste namelijk om ook twee van hun spelers te schorsen.

Ook spelers van De Plakkers geschorst voor vechtpartij na zaalvoetbalwedstrijd

© Getty Images/iStockphoto

Het incident haalde in februari de nationale pers. Toen dook namelijk een filmpje op waarin te zien is hoe Kevin Vanhessche (31) uit Snellegem, de kapitein van De Plakkers, na de wedstrijd bewusteloos geschopt wordt door een speler van de tegenstander. Hij probeerde een ploegmaat te beschermen die werd aangevallen. Maar één van de tegenstanders trapte hem vol op het hoofd, waarna het licht bij Kevin uit ging. In totaal belandden twee spelers en een supporter van de ploeg uit Varsenare in het ziekenhuis.

Beelden niet duidelijk

De zaalvoetbalploeg diende klacht in en hoopte dat de ploeg in kwestie geschrapt zou worden. Maar die klacht lijkt nu in hun eigen gezicht te ontploffen. Eén speler van Etterbeek wordt wel voor achttien maanden, waarvan één jaar voorwaardelijk, geschorst. Die zou namelijk een slag uitgedeeld hebben. Opvallend: het gaat niet om de man die de trap op Kevin zijn hoofd gaf. "Dat was namelijk geen speler, dus daar konden wij niet over oordelen", zegt secretaris Etienne Willemans. "Die beelden waren helaas ook niet heel duidelijk."

Delen

Die mannen vallen ons aan en wij worden geschorst

Maar ook Kevin en één van zijn ploegmakkers - die ook werd aangevallen na de wedstrijd - krijgen een schorsing: respectievelijk van zes maanden voorwaardelijk en van achttien maanden, waarvan één jaar voorwaardelijk. "Niet te geloven", zegt Kevin. "Die mannen vallen ons aan en wij worden geschorst. Ik probeerde gewoon tussen te komen toen ze mijn ploegmaat aanvielen. Maar ze sloegen me direct tegen de grond en schopten op mijn hoofd. Wat zou ik dan misdaan hebben? Misschien een kopstoot tegen zijn voet?" Volgens de commissie ontstond de vechtpartij omdat één van de spelers van De Plakkers op het einde van de wedstrijd spuwde naar een tegenstander. Volgens hen hebben ze dan ook zelf boter op het hoofd. "Het was allemaal schorsen of niemand", aldus Willemans. "In een vechtpartij zijn er altijd meerdere betrokkenen."

Niemand aanwezig

"Het NSC is van oordeel dat de laakbare feiten het gevolg zijn van spuwen bij het einde van de wedstrijd", aldus het vonnis. Maar van een spuwincident tijdens de wedstrijd is echter geen sprake. "Dan zou ik toch onmiddellijk bestraft zijn door de scheidsrechter", vraagt de speler in kwestie zich af. Het ziet ernaar uit dat de afwezigheid van De Plakkers tijdens de confrontatie afgelopen week in hun nadeel is uitgedraaid. In het vonnis schrijft de commissie namelijk dat ze betreurt dat ze niet vertegenwoordigd werden. "Ze kenden die datum al een maand voordien", zegt secretaris Willemans. "Als zij dan toch beslissen om een plezierreisje te maken, is dat hun zaak. Maar wij kunnen dit niet blijven uitstellen. In het leven moet je keuzes maken."

Spelers gaan in beroep

Een opvallende uitspraak aangezien de kapitein van De Plakkers de commissie wel degelijk op de hoogte had gebracht van het feit dat hij op reis was. "Ze hebben me geantwoord dat mijn mail aan het dossier zou toegevoegd worden. Maar blijkbaar hebben ze die zitting dan maar zonder ons laten doorgaan. Alsof het zo onlogisch is dat je een reis vroeger dan een maand op voorhand boekt." De spelers in kwestie zijn nu wel van plan om beroep tegen de uitspraak aan te tekenen. "Hoe verklaar je nu dat een ploeg die zo'n dingen doet nog altijd mag spelen?", vraagt Kevin zich af. "Die man stampt mij bewusteloos zonder enige aanleiding en zou even zwaar gestraft worden als wij. Daar begrijp ik helemaal niets meer van."

(TLG)

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!