Olympiër Marjolein Decroix: “Alles was nieuw en overweldigend”

Redactie KW

Ieperlinge Marjolein Decroix (25) mocht, onverhoopt, deelnemen aan de Olympische Winterspelen in het in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

“Ik vertrok op de dag van de openingsceremonie na een vrijgekomen plaats door de blessure van een andere skiester”, vertelt ze. “Het olympisch dorp ontdekken, mijn weg vinden naar de trainingen, de jetlag verwerken, de pers. Alles was nieuw en overweldigend.”

Marjolein eindigde als 38ste in de slalom. “Na mijn wedstrijd viel alle druk weg en kwam de vermoeidheid van de laatste maanden naar boven. De eerste dagen na de wedstrijd heb ik vooral geslapen en ging ik naar wedstrijden van andere Belgische atleten kijken. Een beetje genieten van de Spelen. Omringd worden door zoveel verschillende atleten in zoveel verschillende sporten, dat zal me het meeste bijblijven. Ik zat aan tafel met medaillewinnaars, die ook maar gewone mensen zijn.”

Ik hoor dat wij geen goede investering zijn. Dat doet pijn, want wij werken harder dan de rest

Marjolein maakte zondag nog de sluitingsceremonie mee en keert maandag, vandaag, terug naar Europa. Tijdens de wintermaanden verblijft ze in Bourg Saint Maurice in de Franse Alpen. “Het seizoen loopt nog tot april. Ik neem deze ervaring mee naar de volgende wedstrijden. Ik voel dat er nog meer in zit en dat ik nog mooie dingen kan laten zien. Buiten het skiseizoen kom ik graag naar huis om familie en vrienden te zien. Straks evalueer ik met sponsors, trainers en ouders. Ik heb altijd gezegd dat ik door wil doen zolang ik progressie maak en dat is zeker nog het geval. Het moet allemaal financieel haalbaar blijven. Zonder steun van de federatie of het BOIC is het heel moeilijk. Ik hoor dat wij geen goede investering zijn, omdat medaillekansen voor Belgische skiërs nagenoeg nihil zijn. Dat doet pijn, want wij werken harder dan de rest. Ik moet in de zomer mijn spaarpot aanvullen, die in april altijd leeg is. Alles draait rond medailles. Maar België op de mondiale wintersportkaart zetten en jeugd aanzetten tot sporten, dat is ook belangrijk.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier