Nieuwe hype padel eist plaats op tussen tennis en squash

Redactie KW

Parc Saint-Georges in de Doorniksewijk in Kortrijk opende twee weken geleden haar eerste padelterrein voor haar leden. Padel is een combinatie van squash en tennis en wordt enorm populair.

Jean Vanderborght (52) uit Kortrijk speelt al van zijn vijfde tennis. Hij is voorzitter van tennis, badminton en padel in privéclub Parc Saint-Georges in Kortrijk.

Ik zie dat padel enorm aanspreekt bij onze leden. Momenteel hebben we voor tennis 140 leden. Die kregen de mogelijkheid om padel ook eens uit te proberen en allemaal waren ze enorm enthousiast. Toen ik zag dat tennis in het algemeen een beetje achteruit ging, wou ik de sport een nieuw elan geven. Dat deed me besluiten om het eerste padelterrein hier te laten aanleggen. Momenteel hebben we enkel een outdoorterrein.”

“Iedereen kan padel spelen”

Voor het succes ziet Jean verschillende verklaringen. “Padel is een sport die je kan spelen zonder dat je de voorkennis van tennis moet hebben. Iedereen, van jong tot oud, kan de sport beoefenen zonder dat je veel sportieve of technische bagage moet hebben. Tennis is technischer. Bij padel, dat een combinatie van squash en tennis is, kan je veel vrijer spelen.”

“De sport heeft zijn wortels in Spanje. Vooral in de Verenigde Staten en Spanje wordt padel veel gespeeld. Het matchverloop is wel identiek aan tennis”, legt Jean uit. “Bij padel gebruiken we een iets hardere tennisbal dan bij tennis en heb je wel snellere reflexen nodig omdat je tegen de glazen zijwanden speelt. In ons land zijn er dertig clubs die een padelterrein ter beschikking hebben. In West-Vlaanderen zijn er nog vier clubs waar je padel kan spelen: in Brugge, Oostende, Middelkerke en Roeselare. Bij Parc Saint-Georges moeten mensen eerst lid zijn van onze club. Daarna kunnen ze per sporttak die we hier aanbieden lidgeld betalen om lid te worden.”

Terrein van 22.000 euro

In Parc Sain-Georges hebben ze nog veel ambities met de nieuwe opkomende sporttak padel. “Na verloop van tijd willen we interclub spelen. Momenteel zouden we op verplaatsing moeten spelen omdat we maar één terrein hebben. Om padel in competitieverband te spelen, moet je twee padelterreinen hebben. De aanleg van het eerste padelterrein heeft ongeveer 22.000 euro gekost.”

“We hopen binnen enkele jaren nog een tweede terrein te kunnen aanleggen. Dit jaar is een testjaar. Volgend jaar zullen we de resultaten evalueren en beslissen of we verder blijven investeren in de infrastructuur”, besluit Jean Vanderborght.

(Ineke Coolsaet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier