“Niet te veel naar andere BMW’s kijken”

Redactie KW

Voor de Oostrozebeekse garagehouder Thierry Cokelaere komt komend weekend een droom uit want hij staat eindelijk aan de start van de Ypres Rally.

“Ik had altijd gezegd dat ik de Ieperse rally wilde rijden voor mijn 40ste verjaardag en nu ben ik er al 44. Rallyrijden is moeilijk te combineren met het vele werk in mijn garage. De rally zelf is geen probleem want die wordt in het weekend verreden, maar de voorbereidingen nemen enorm veel tijd in beslag en daar wringt het schoentje”, aldus Thierry Cokelaere.

“We hebben dit jaar een nieuwe wagen – een BMW 1M – en het duurde wel even voor ik de handleiding van de nieuwe wagen onder de knie had. Met mijn vorige wagen – de BMW M3 – reed ik zes jaar en die wagen had voor mij geen geheimen meer. De BMW 1M is op papier sneller dan mijn vorige wagen, maar de eerste rally’s hadden we nodig om enkele aanpassingen te doen. De vering achteraan stond te hard en zo reageerde de wagen te bruut. Op situaties waar je het niet verwacht, begon hij uit te breken. Ik heb zo in de recente ORC Canal Rally enkele foutjes gemaakt waardoor we toch een tweetal plaatsen verloren in het klassement.”

“Ik denk dat de wagen nu klaar is voor 280 kilometer aan klassementsproeven. Als alles naar wens verloopt, moeten we enkel bandenwissels voorzien. Ik vind het leuk dat er veel klassementsproeven op het menu staan want dat willen zeggen dat je continue kan rijden en als je in het goede ritme zit, is dat zeker een voordeel. Het parcours is zeker niet simpel en door het feit dat je iedere klassementsproef slechts tweemaal mag verkennen, zal ik vooral op mijn copiloot Stefaan Vanassche rekenen. Hij is een Ieperling en hij staat dit jaar al voor de negende keer aan de start. Hij zal de gevaarlijke punten zeker wel kennen.”

“Omdat het voor mij de eerste keer is dat ik in Ieper start, ben ik ook niet van plan om vanaf de eerste meters aan te vallen. Ik zal proberen een strak tempo te rijden zonder veel om te kijken naar de andere BMW’s. Het kan een leuke strijd worden tussen de talrijke BMW’s, maar voor mij primeert het feit dat ik zaterdagavond op het podium wil staan.”