Niels Van Zandweghe roeit met Tim Brys naar zilver op derde wereldbeker

Niels Van Zandweghe en Tim Brys. © ACR
Redactie KW

Niels Van Zandweghe (Brugse Trimm- en Roeiclub) en Gentenaar Tim Brys roeiden zich in Zwitserland opnieuw in de medailles. De Belgische lichte dubbeltwee eindigt tweede in Luzern. Pierre De Loof roeit zijn eerste B-finale.

In de A-finale gingen Van Zandweghe en Brys goed van start en lagen na 500 meter in tweede positie. De Ieren, goed voor zilver op de Spelen in Rio, namen na 1.000 meter de leiderspositie en gaven die niet meer weg. Tim en Niels lagen even in derde positie maar konden zoals altijd in de tweede wedstrijdhelft versnellen en de tweede plaats niet meer uit handen geven. Ze roeiden een tijd van 6:29’30”. De gebroeders O’Donovan wonnen in 6:28’50”. Een Deens duo werd derde in 6:32’39”. Van Zandweghe en Brys waren op de eerste twee wereldbekers ook al goed voor een medaille, met brons in Linz en zilver in Belgrado.

Eerder op de dag roeide Pierre De Loof (Koninklijke Roeivereniging Brugge) in de B-finale in skiff. De Bruggeling moest het opnemen tegen Finland, Frankrijk, Denemarken, Polen en Litouwen. De Loof startte goed en lag na 500 meter op de vierde plaats. Na 1.000 meter moest hij een plaats prijsgeven aan Polen en dit bleef zo tot aan driekwart wedstrijd. Uiteindelijk werd De Loof zesde in zijn eerste B-finale in zware skiff. Al bij al dus een puik resultaat, als 12e op 27 roeiers.

Het duo is het eerste Belgische team ooit dat zich tot winnaar van de Wereldbeker kan kronen. Van Zandweghe en Brys houden in de eindstand met zeventien punten drie punten voorsprong op Polen (14) en vier op Ierland (13). Na drieëntwintig jaar ging er eindelijk opnieuw een Wereldbeker naar België. Voor coach Frans Claes en voor het duo Niels Van Zandweghe-Tim Brys, dat zelfs als winnaar van de laatste Olympische kwalificatierace niet in Rio mocht starten, is het veroveren van die Wereldbeker meer dan het verdiende loon naar het harde werken.

Hun volgende afspraak wordt het EK 2018, dat van 2 tot 5 augustus in het Schotse Glasgow wordt geroeid.

(ACR)