Niels Van Zandweghe Belgisch kampioen in skiff

Niels Van Zandweghe. © ACR

Het Belgisch kampioenschap korte boten had dit weekend in Hazewinkel plaats. Bruggeling Niels Van Zandweghe roeide naar de titel bij de beloften en de senioren.

Hannes Obreno (Brugse Trimm- en Roeiclub) kampt met een infectie en is drie maanden out. Zijn clubgenoot Niels Van Zandweghe was er wel bij, zij het zonder zijn Gentse kompaan Tim Brys. Hij hersteld van een spierblessure en mag nog niet in de boot plaatsnemen. Van Zandweghe nam dan noodgedwongen in skiff aan het BK deel. Hij roeide bij de U23 naar de titel in 7:02’87”. Een dag later deed hij hetzelfde in lichte skiff en bij de senioren. De 21-jarige Bruggeling finishte in 7:07’36” voor Gentenaar Ruben Claeys en Brusselaar Jean-Benoit Valschaerts. Brugse TR had met Tristan Vandenbussche nog een kampioen in huis. Hij won in skiff bij de junioren 16 jaar (7:27’52”), bij de U18 behaalde hij brons.

Voor de Koninklijke Roeivereniging Brugge (KRB) finishte Bert Verkest bij de U23 als eerste in de B-finale skiff. Pierre De Loof werd derde in de A-finale op enkele seconden van Van Zandweghe. Verkest en De Loof waren op zondag bij de senioren goed voor een bronzen plak in de dubbeltwee.

Bij de junioren dames roeiden Manon De Clerck en Marthe De Bruycker (KRB) naar een eerste plaats in de dubbeltwee (7:38’57”). Maaike Defloor en Aline Tant van BTR eindigden in die finale als derde. Sam Huys en Tibo Vyvey (KRB) waren eveneens goed voor een bronzen medaille in de finale dubbeltwee bij de junioren.

Oostendse boten goed voor goud

Voor K.R.N.S Oostende was er een nationale titel voor Ilse Vandenhouweele en Luca Colpaert in twee zonder bij de beloften (7:40’21”). Rania Nagels was goed voor brons bij de junioren dames in skiff (8:49’33”). Een derde plaats was er eveneens voor Megan Edwards en Nina Decraecke in een lichte dubbeltwee (8:06’11”). Diezelfde Megan Edwards roeide op zondag de finale met Luca Colpaert bij de junioren in twee zonder. Het Oostendse duo won voor twee Gentse boten in 8’04”25”.

Marlon Colpaert werd op zijn beurt nationaal skiffkampioen bij de junior mannen. Hij legde de afstand af in 7:11’47”. Marlon mocht in twee zonder een tweede keer het podium op, voor een zilveren medaille met Liam Beerlandt. Die laatste werd tenslotte Belgisch kampioen, samen met Maxim Serlez in LM 2-.