Nicolas Cleppe twijfelt voor dit weekend tussen Overijse en Eschenbach

Nicolas Cleppe is aan zijn eerste winter als profcrosser bezig. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Nicolas Cleppe heeft de start van zijn eerste profseizoen niet gemist. De 21-jarige Ingelmunsternaar van Telenet Fidea Lions behaalde al enkele toptienplaatsen en hoopt zich nog een paar keer te kunnen tonen in de Wereldbeker.

Halfweg september ging het eerste profseizoen van Nicolas Cleppe van start met een 21ste plaats in Eeklo, gevolgd door drie toptiennoteringen: derde in de EKZ CrossTour in Baden en vijfde in zowel de Radcross in Illnau als de Toi Toi Cup in Slany. “Ik ben best wel tevreden met mijn profdebuut”, blikt Cleppe, die op 12 december zijn 22ste verjaardag viert, terug. “De eerste weken ging het direct goed met enkele mooie resultaten in Zwitserland en Tsjechië, waarna ik in de periode rond Ruddervoorde een dipje kende. Begin november ben ik – rond het Europees kampioenschap – voor een week op stage geweest in Mallorca, waarna het opnieuw beter ging. Het is jammer van dat dipje, maar het was nu eenmaal zo.”

Top in zeven

“Welke wedstrijd erbovenuit stak? De Wereldbeker in het Duitse Zeven, waar ik als 16de finishte nadat ik in de start twee keer werd opgehouden. Bij de eerste passage aan de meet reed ik rond de 50ste positie? waarna ik een sterke inhaalrace inzette en uiteindelijk voor de 14DE plaats sprintte. Het was dan ook een parcours op mijn maat met veel lopen en ploeteren in de modder. Dat ligt mij het best. Alleen jammer dat er niet veel zulke crossen meer zijn op een seizoen. Maar als het dan dat type wedstrijd is, is het ook nog altijd afwachten. Ik ben immers nog altijd een van de jongsten in het profpeloton en heb nog minder kracht in de benen in vergelijking met ervaren collega’s”, geeft de neoprof van Telenet Fidea Lions aan.

“Geen moddercross in Essen voor mij. Ik rijd dit jaar nog geen DVV-Trofee. Dat zijn keuzes die je moet maken”

Vips

Afgelopen weekend was de Ingelmunsternaar op zaterdag aan de slag in Hasselt, waar hij als elfde finishte. Zondag legde hij in het Franse Jablines beslag op de zesde plaats. “Zo’n parcours als in Hasselt mag, maar het is ook niet voor elke week. Alleen komt het steeds vaker voor dat we op een zakdoek moeten rijden, zodat de vips ons vaak zien passeren. De organisatoren denken steeds vaker aan die vips dan aan de renners. Er zouden voor mij meer crossen zoals Gavere mogen zijn. Als renner hebben we er jammer genoeg niet veel over te zeggen. Maar wees gerust, ik ben niet de enige renner die er zo over denkt. Of ik tevreden was met die elfde plaats? Ja, al heb ik op het einde iets te dom gereden. Ik was in strijd voor plaats acht met Vincent Baestaens, Dieter Vanthourenhout en Diether Sweeck. Ik dacht hen te kunnen lossen en besloot daarom een ronde door te trekken. Ze schoven echter mee in mijn wiel en hebben mij op het einde gelost.”

Nicolas Cleppe twijfelt voor dit weekend tussen Overijse en Eschenbach
© BELGA

Overijse of Eschenbach

“Met mijn zesde plaats in Frankrijk zondag was ik content. Het ging niet zo goed als in Zeven, maar slecht was het zeker niet. (lacht) Al reden de Fransen er precies wel sneller dan in andere crossen. Het was daar wel een heel mooi parcours: technisch met veel op en af en wat modder. Het was Wereldbekerwaardig, al was het wel ver rijden, ik denk zo’n 270 km. Dat kruipt toch wel in de kleren. Je bent dan pas om 21 uur thuis en voor middernacht zit je dus niet in bed. Daarom dat ik nog twijfel of ik dit weekend in Overijse of het Zwitserse Eschenbach zal rijden. Als het sneeuwt, is het immers niet evident om zover te rijden. Oké, ik heb dan wel een mobilhome waarin ik kan rusten, maar dat is nog niet hetzelfde. Geen moddercross in Essen voor mij? Neen, ik rijd dit seizoen geen DVV-Trofee, alleen de Superprestige als klassement. Dat zijn keuzes die je moet maken. Ik wil nog niet te veel hooi op mijn vork nemen in mijn eerste profseizoen.”

Strijden voor top tien

“Wanneer ik tevreden zal zijn over mijn seizoen? Als ik mij nog eens kan tonen in de Wereldbeker – dan denk ik aan de cross in Namen – en als ik het seizoen goed kan afsluiten. Ik bedoel daarmee: betere prestaties neerzetten dan in het begin van het seizoen. Toen finishte ik telkens net in de top 20. Tegen dan wil ik meestrijden voor de top tien”, besluit Cleppe, die zich goed voelt bij Telenet Fidea Lions.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier