Nederlander Bas Diederen geeft Belgen het nakijken in Zwintriathlon

Redactie KW

Met Bas Diederen won voor het eerst een Nederlander de Zwintriathlon. De 34-jarige meervoudig Nederlandse kampioen triatlon op de olympische afstand en de middenafstand sloopte in de loopproef de Belgische tegenstand.

Pieter Heemeryck, de winnaar van vorig jaar, moest het ditmaal met zilver stellen. Het brons was voor het jonge talent Tom Suetens. Bij de vrouwen boekte Joke Coysman haar zestiende zege van het seizoen.

Heemeryck steekt hand in eigen boezem

Na het fietsen doken Pieter Heemeryck, Stenn Goeststouwers en de Nederlander Bas Diederen samen de laatste wisselzone in. Het trio telde één minuut bonus op een groepje met Bert Jammaer, Tim Brydenbach, Dennis Devriendt en Tom Suetens.

Bij het lopen was topfavoriet Pieter Heemeryck duidelijk nog niet bekomen van een te druk programma. Drie wedstrijden op tien dagen waaronder een race in Amerika is ook voor het Belgische toptalent teveel. Toen Diederen versnelde, zwaaide Heemeryck de witte vlag. “Ik ben een enorm ontgoocheld in mezelf want ik was gekomen om te winnen. Ik zal in de toekomst sowieso wat aan mijn druk programma moeten wijzigen”, wist Heemeryck.

Joke Coysman vult verwachtingen in

Voor Bas Diederen was de Zwintriathlon een opstapje naar een marathon en een Iron Man in Barcelona in oktober. De 19-jarige Tom Suetens klom na een geweldige remonte als derde op het podium.

Door het late forfait van topfavorieten Tine Deckers en Danne Boterenbrood lag de weg naar de zege voor Joke Coysman breed open. Coysman vulde de verwachtingen in en haalde het met bijna 3 minuten voorsprong op Marjolijn Truyers. Ine Couckuyt mocht als derde op het podium.

(DM)