Nathalie Lebbe (25) is eerste West-Vlaamse ooit op een EK gewichtheffen

Foto's Davy Coghe © Davy Coghe
Redactie KW

De 25-jarige Nathalie Lebbe is de eerste West-Vlaamse ooit op een EK gewichtheffen. Ze doet mee in gewichtsklasse -58 kg. Nathalie legde zich amper een jaar geleden toe op het gewichtheffen.

Ik deed al twee jaar aan crossfit (dynamische manier van fitness) en er stond weightlifting op het programma. Ik besloot een cursus te volgen om me hierin te verbeteren in Olympic Gent bij Bieke Vandenabeele en haar partner olympiër Tom Goegebuer. Ik ben er blijven trainen en wedstrijden beginnen meedoen. Ik combineerde dit met crossfit, maar na zes maanden vroegen ze me om te focussen op het gewichtheffen. Zo kon ik beter progressie maken. Het was mogelijk om binnen twee of drie jaar de minimumlimiet te halen voor het EK. Ik kan het niet geloven dat ik dat doel nu na iets meer dan een jaar al bereikt heb.”

Je doet de combinatie van snatch (trekken)enClean & Jerk(stoten). Heb je een favoriet?

“Ik werk hard aan mijn snatch, dat is het gewicht in één beweging boven je hoofd tillen. Het is heel technisch. Je houdt het gewicht rechtstreeks boven je hoofd en als je je evenwicht niet hebt, dan ben je hem meestal kwijt. Bij Clean & Jerk tillen we het gewicht eerst op onze schouders. Ik vind dat leuker, omdat je meer kan doorduwen en zwaardere gewichten opheffen.”

Je selecteerde je in Frankrijk voor het EK.

“De EK-limiet was 163 kg voor snatch en Clean & Jerk samen. Mijn snatch was 72 kg, dus moest ik 91 kg hebben in Clean & Jerk, wat haalbaar is voor mij. Het lukte en ik haalde hiermee ook een persoonlijk record.”

Hoe zien de trainingen eruit?

“Ik train 4 à 5 dagen per week telkens ongeveer 2,5 uur. Ik moet veel rusten tussen zware sets om weer explosief te worden en zuurstof te krijgen. Er zijn meestal twee hoofdoefeningen en een derde die focust op kracht of techniek. Soms is er nog een extra oefening om te werken op buikspieren of lenigheid.”

Wat verwacht je van het EK in Boekarest?

“Ik wil vooral ervaring opdoen, want het is mijn eerste grote wedstrijd. Ik hoop in de top 20 te eindigen, meer kan ik niet verwachten. De meeste deelnemers doen al jarenlang aan gewichtheffen.”

Jullie gaat met drie Belgische vrouwen naar het EK.

“De Brusselse Anna Van Bellinghen en Nina Sterckx, een junior uit onze club in Gent die zich in drie gewichtsklassen kwalificeerde, gaan mee. Het is tof dat we samen kunnen gaan. Volgens Tom is het uitzonderlijk dat we met zoveel Belgen zijn. Nina en Anna namen al deel aan een EK.”

Wat is je gevoel voor een wedstrijd?

“Ik probeer zo rustig mogelijk te zijn en te kijken waar ik op moet focussen om niet afgeleid te worden. Er zijn drie scheidsrechters en je wilt niet recht in hun ogen kijken. Het gewicht hebben of een record halen, geeft een supergevoel. In mijn voorlaatste wedstrijd waar ik de EK-limiet niet haalde, had ik stress. Ik wilde het gewicht zo graag halen en dat speelde tegen. Ik moet rustig blijven en vertrouwen hebben. Je hebt drie pogingen. Als je één mist, is het twijfelen om hetzelfde gewicht te houden of hoger te gaan. Het is belangrijk dat ik mijn coaches daarvoor bij me heb.”

Hoe is de samenwerking met je coaches?

“Ik heb de beste coaches en we komen goed overeen. Bieke maakt mijn schema’s op. Ze heeft goed oog voor de technische details en Tom gaat er mee verder. Ze werken goed samen en spelen in op zwaktes die ik op een bepaald moment heb, bijvoorbeeld het uitstoten of mijn snatch goed opvangen. Bieke heeft veel ervaring met lessen gewichtheffen. Tom deed natuurlijk zelf gewichtheffen en nam aan de Olympische Spelen deel. Hij weet waar de fouten zitten. Deze trainerscombinatie is uitzonderlijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier