Nacht van West-Vlaanderen opnieuw topevenement

Alexander Diaz Rodriguez : de sterkste in de 10 km Run Tom Compernolle. © JS
Redactie KW

De 36ste Nacht van West-Vlaanderen, een van de sportieve uithangborden van Torhout, is met meer dan vijfduizend deelnemers vrijdagavond en -nacht weer een topevenement geworden. Het loop- en wandelweer – droog en perfect van temperatuur – was zowel voor de atleten als voor de toeschouwers ideaal.

Naast de wandeltochten van 10, 21, 42 en 100 km was het uitkijken naar de loopwedstrijden en de prestaties van de West-Vlamingen. Alle races verliepen rimpelloos.

Alexander Diaz Rodriguez

De 5 km jogging lokte heel wat beginnende lopers, de 10 km Run Tom Compernolle een aantal gevestigde waarden. Ook Mats Compernolle, de 14-jarige zoon van de betreurde atleet naar wie de 10 km genoemd is, nam deel. De Torhoutse jongen bracht op die manier postuum hulde aan zijn vader, die in 2008 in een verkeersongeval in Aartrijke om het leven gekomen is.

De 10 km werd gewonnen door Bruggeling Alexander Diaz Rodriguez in een scherpe tijd van 30’43”. Hij klopte de Kortrijkse Mauritaniër Mohamed Beirouk (31’01”). Derde werd Hicham El Barouki (31’26”), vierde Thijs Vandermeersch (31’43”) en vijfde Simon Mestdagh (31’46”).

Stijn Fincioen en Ghirma Woldu

Stijn Fincioen uit Varsenare won met gemak de halve marathon.
Stijn Fincioen uit Varsenare won met gemak de halve marathon.© JS

De halve marathon werd met gemak gewonnen door Stijn Fincioen uit Varsenare. Hij finishte molenwiekend in 1u.07’46” en wees ook even naar de hemel, daarmee zijn zege opdragend aan zijn vroegere loopvriend Tom Compernolle. Tweede werd Frederick Colpaert in 1u.11’07” en derde Tim Stockmans in 1u.12’50”.

Het koningsnummer – de marathon – was een kolfje naar de hand van Ghirma Woldu, de Bruggeling van Eritrese afkomst. Die kwam in een knappe 2u.27’15” over de streep. Tweede werd Gerd Devos (2u.30’33”), derde Dieter Brouckaert (2u.31’28”) en vierde de winnaar van vorig jaar : Karel Moerman in 2u.33’55. Jimmy Bultinck werd vijfde (2u.34’02”).

Winnaars bij de dames

Bij de dames werd er eveneens flink strijd geleverd. In de 10 km zegevierde Emilie Venza in 36’47”. In de halve marathon stond er geen maat op Annelies Deketelaere uit Hooglede, die in 1u.22’18″” alle andere vrouwen het nakijken gaf. De marathon bij de dames ten slotte werd gewonnen door Veronique Coene uit Beernem. Ze kwam net boven de drie uur over de streep : 3u.03’18”.

Daarna mochten De Romeo’s het publiek op de Torhoutse Markt entertainen.

(JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier