Naar een duel tussen Princen en Verschueren in Condroz Rally?

Princen. © (Foto DM)
Redactie KW

Nadat hij vier seizoenen lang het Belgisch kampioenschap domineerde, hing Freddy Loix eind vorig jaar zijn helm aan de haak. De suprematie van ‘Fast Freddy’ maakte dit jaar plaats voor een open strijd tussen Kris Princen, Vincent Verschueren en de Nederlander Kevin Abbring.

Het Belgisch kampioenschap verloor met Freddy Loix dan wel een grote naam, het kreeg met Kevin Abbring een waardige vervanger. Nadat het WK-team van Hyundai hem even op een zijspoor zette, werd de Nederlander door Peugeot België Luxemburg gehuurd als vervanger van Kris Princen. Niemand minder dan achtvoudig Belgisch kampioen Pieter Tsjoen engageerde zich als copiloot om samen met Abbring een gooi te doen naar de titel. Beslist geen sinecure, want met Kris Princen en Vincent Verschueren beschikken zijn belangrijkste tegenstanders niet alleen over een pak BK-ervaring maar ook over iets performantere Skoda’s.

Het kampioenschap ging traditiegetrouw van start met de Rally van Haspengouw eind februari. Princen maakte er zijn favorietenrol waar door voor eigen volk naar de zege te rijden bij zijn Fabia-debuut. De slotfase werd nog erg spannend, want nadat Verschueren zijn start miste door een verkeerde bandenkeuze, naderde hij nog tot op enkele seconden van zijn merkgenoot. Ook Abbring bleef dicht in de buurt, maar hij moest na enkele foutjes vrede nemen met de derde plaats. Bovendien speelde het snelle parcours in Landen niet in de kaart van de minder krachtige Peugeot.

Koprol nekt Princen

In de Spa Rally voelde Abbring zich op een technischer parcours een stuk meer in zijn sas. De Nederlander verzamelde snel een mooie voorsprong, maar bleef te gretig aanvallen en ging van de baan. Kris Princen had zo een tweede zege voor het grijpen, maar ook hij ging hij in de fout. Een koprol op de laatste proef zorgde ervoor dat Cédric Cherain (Citroën DS3 RRC) de overwinning pakte… tot hij gediskwalificeerd wegens onconforme banden. Uiteindelijk ging de winst naar Benoit Allart (Skoda Fabia R5). Na een ware achtervolgingsrace deed Verschueren met een tweede plaats de beste zaak voor het kampioenschap.

Na zijn zware sortie in Spa moest Kris Princen met een gebroken rib en een deuk in het vertrouwen van start in de TAC Rally van Tielt. De Limburger miste hierdoor zijn start, waardoor Verschueren meteen overtuigend de leiding nam. Tsanne pakte in zijn thuiswedstrijd een eerste deugddoende BK-zege en zette zich zo nog wat steviger op kop in de tussenstand. Met een tweede plek wist Princen de schade enigszins te beperken. En Abbring? Die haalde door een defecte waterpomp de start van de eerste proef niet en gaf zijn titelkansen zo een flinke knauw.

Pierre Vauterin is de eerste West-Vlamingen in de stand van het Belgisch kampioenschap.
Pierre Vauterin is de eerste West-Vlamingen in de stand van het Belgisch kampioenschap.© (Foto DM)

Eind april trok het BK richting Namen voor de Rallye de Wallonie. Een dure wedstrijd met telkens een sterk startveld, waardoor Princen deze rally als verplichte jokerwedstrijd aanduidde. Abbring en Verschueren waren wel van de partij, maar tot een echt duel kwam het niet. De Peugeot-rijder was overtuigend de sterkste en mocht na een verstandige wedstrijd zijn eerste BK-succes vieren. Door een lekke band verloor Verschueren zijn tweede plaats in extremis aan Ghislain de Mévius (Skoda Fabia R5).

Acht punten verschil

De Sezoensrally van Bocholt vormde het decor voor de spannendste manche tot dusver. Verschueren en Princen gaven elkaar twaalf proeven lang geen duimbreed toe, maar het duel stopte abrupt toen Verschueren zijn ophanging stuk reed op een steen. De Oost-Vlaming moest daardoor voor het eerst dit seizoen met een nul score naar huis, terwijl Princen voor de tweede keer mocht zegevieren. Abbring zette voor de Limburgse manche zijn joker in. Omdat hij daarnaast al twee keer moest opgeven zijn de titelkansen van de Peugeot-rijder ondertussen serieus geslonken.

Met nog vier manches voor de boeg lijkt de titelstrijd dan ook uit te draaien op een tweestrijd tussen Princen en Verschueren. Het verschil tussen beide kemphanen bedraagt momenteel slechts acht punten in het voordeel van Verschueren, al moet die wel nog zijn joker inzetten. Krijgen we na acht jaar eindelijk nog eens een ontknoping van de titelstrijd in de Condroz Rally? De kans lijkt bijzonder groot…

Belgisch kampioenschap met sterke West-Vlaamse inbreng

Samen met Freddy Loix stapte ook zijn Oostduinkerkse copiloot Johan Gitsels (voorlopig) uit de rallysport. Toch blijft het Belgisch kampioenschap sterk West-Vlaams getint. Zo wordt BK-leider Vincent Verschueren genavigeerd door Veronique Hostens uit Kortrijk en is zijn Skoda Fabia R5 in handen van het Kemmelse Godrive.

Met Melissa Debackere (Skoda Fabia), Bert Cornelis (Citroën DS3) en Pieter-Jan Maeyaert (Ford Fiesta) zijn ook enkele West-Vlaamse piloten met een R5 actief in het Belgisch kampioenschap. Omdat ze echter niet alle manches rijden en ook al heel wat pech kenden, maken ze echter geen kans meer op een goede eindnotering.

De best geplaatste West-Vlaming in de BK-tussenstand is momenteel Pierre Vauterin. De 25-jarige Kortrijkzaan, die dit jaar het Junior BRC afwerkt met een Peugeot 208 R2, scoort hoog dankzij prima resultaten in klasse RC4. Bij de Juniors bezet hij momenteel de derde plek en daarmee doet hij twee plaatsen beter dan Rumbekenaar Jelle Vermeire (Ford Fiesta R2T).