“Minder ervaring, maar toch nog enorm veel talent bij Ostend Pirates”

De eerste wedstrijd van het seizoen tegen Charleroi werd verloren met 13-7. (Foto JRO)
Redactie KW

Het einde van de winter betekent steevast het begin van de American Football-competitie. De Ostend Pirates staan voor een loodzware taak om even goed te doen als de voorbije jaren.

Vorige zondag werd de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen afgewerkt. De partij werd met 13-7 verloren. “De eerste wedstrijd van het seizoen is altijd een moeilijke”, vertelt defensive coach Nick Vanhee. “Misschien zat de lange verplaatsing nog wat in de benen. We hadden nochtans het voordeel dat we onze wedstrijd pas om 14 uur moesten afwerken. We hadden dan ook verwacht dat we onze eerste partij zouden winnen. Dit jaar zijn er toch wat veranderingen in ons team. Als we kijken naar de gemiddelde leeftijd van het team dan komen we uit bij 23-24 jaar. Dat heeft zeker een grote impact op de ervaring.”

Veteranen gestopt

“Er zijn heel veel veteranen gestopt de laatste jaren. Daarentegen zijn er veel jonge spelers bij gekomen. De tonnen ervaring die onze veteranen hadden, zijn we kwijt. Toch hebben de Ostend Pirates al voor hetere vuren gestaan. Het vertrouwen is groot ondanks dat we merken dat veel nieuwe spelers het spel nog niet helemaal onder de knie hebben. Tijdens de wedstrijd tegen Charleroi werden twee touchdowns afgekeurd door twee domme fouten. We hadden illegale formaties, wij noemen dat een rookie mistake. Dat is nu net die ervaring die we dit seizoen missen. Maar we werken hard en ook onze jongens zijn harde werkers.”

“Als we de volgende wedstrijden winnen, dan maken we zeker kans op de play-offs”

“De top is misschien iets te hoog gegrepen dit seizoen. Maar als we de volgende wedstrijden winnend kunnen afsluiten, maken we zeker kans op de play-offs. Dan is alles weer mogelijk. Om te zeggen dat we bij de top twee gaan eindigen, is het eigenlijk nog te vroeg. De laatste jaren hebben we de eerste twee wedstrijden bijna steeds verloren. Toch merken we dat we daar steeds positiever uitkomen. Twee jaar geleden waren we ook niet de favoriet tijdens de finale. Toch werden we kampioen.”

Rooskleurige toekomst

Ook de headcoach van de seniors ziet de toekomst van de Pirates wel rooskleurig tegemoet. “Dit wordt sowieso een overgangsseizoen”, vertelt headcoach Frederick Georges. “Het missen van de ervaring gaat voor een stuk ons seizoen bepalen. Toch beschikken we over enorm veel talent. Er moet alleen een systeem komen voor onze nieuwelingen. Twee jaar geleden werden we kampioen. Dat zal dit jaar waarschijnlijk niet het geval zijn, al weet je natuurlijk nooit. Onmogelijk is het nooit. Er zit zeker potentieel in ons team. We hebben ook steeds wat spelers die overkomen van de juniors. Meestal zijn dat dan ook de gasten die verder willen studeren. Die stoppen dan meestal enkele jaren om eerst hun studies af te werken en keren dan terug.”

“Er zit potentieel in ons team”, stelt Frederick Georges. (Foto JRO)

“Dat is een beetje het probleem als je American Football vergelijkt met voetbal. Bij ons draait het allemaal niet om het grote geld. Vaak moeten we het doen met eigen middelen. En daar wringt soms het schoentje. We kunnen de mensen niet lokken met geld. Als de drang dan groter is om bij hun gezin te zijn, kunnen we hen dat ook niet kwalijk nemen. In het voetbal is het hun job. Bij ons hebben die mensen zelf ook nog een fulltime job. Als we dan enkele toppers in onze rangen hebben, is de kans groot dat ze in een grotere competitie gaan spelen.”

Buitenlanders

Toch trekken de Pirates ook geregeld enkele buitenlandse spelers aan. Ook dit seizoen kunnen ze rekenen op twee Amerikanen, een Canadees en een Serviër. “We blijven op zoek naar spelers om ons team te versterken”, gaat de headcoach verder. “We zoeken mensen op elke positie. Het gaat erom dat we de zwaktes proberen op te vullen met spelers uit het buitenland. Er zijn verschillende fora waarin mensen op zoek zijn naar een ploeg. Door actief op zoek te gaan op die fora proberen we spelers aan te trekken. We kunnen hen geen financiële beloftes maken, maar we zorgen er wel voor dat ze huisvesting hebben. Sommige buitenlandse spelers gebruiken die kans om een plaats te hebben om te verblijven en zo Europa te verkennen. We merken dat de samenwerking met onze andere spelers vlot verloopt. De Ostend Pirates zijn klaar voor het nieuwe seizoen.”

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier