“Met volwassen ambities”

© (Foto DM)
Redactie KW

Voor velen was het toch wel een verrassing om Frédéric Berville te zien figureren op de deelnemerslijst van de Ypres Rally met een Opel Adam. De Wijtschatenaar maakte echter een wel overwogen keuze om even de Renault Clio aan de kant te laten staan.

“Ik heb al met een deel wagens gereden”, reageert Berville. “En ik wou echt eens met iets uitpakken om een referentie te hebben die het dichtst aanleunt tegen de Peugeots in de klasse R2. Ik wil gewoon eens beleven hoe alles geëvolueerd is sinds mijn beginperiode. Bovendien is de Opel Adam qua mediareturn een heel aantrekkelijke wagen, aangezien je niet de zoveelste op een rij bent die ermee over het startpodium bolt.”

“Het wordt natuurlijk een grote uitdaging, maar door het feit dat we aan onze elfde deelname toe zijn, laten we ons niet meer zo snel opjagen. Bedoeling is om zo veel mogelijk plezier te beleven, al is de finish halen toch altijd een hele voldoening. Ieper blijft nog altijd een avontuur op zich, waarbij het een van de moeilijkste rally’s is om de druk op jezelf goed onder controle te houden.”

Herinneringen

“Onze ambities liggen niet meer zo hoog zoals pakweg tien jaar terug. Laat ons stellen dat we nu volwassen verwachtingen hebben. Bovendien kun je niet concurreren met jongens in die klasse die al het hele seizoen actief zijn. Misschien wat knokken met een streekgenoot als Bjorn Deruyter lijkt me wel leuk.”

In de loop der jaren heeft Berville zowel goede als slechte herinneringen overgehouden aan deze Europese klassieker. “2011 zal me altijd bijblijven, gezien ik toen als winnaar van de N3-klasse een mooie FIA-beker in ontvangst mocht nemen. In die tijd konden we meedingen in de Fiesta Cup. Vorig jaar kregen we met de Renault Clio meer dan ons deel van de pech. De koppelingspedaal gebroken, een sensor kapot, een opengescheurde uitlaat en een gescheurde ventiel van de schokdemper die ervoor zorgde dat de olie er uitliep. Ik kwam geradbraakt uit de auto, en dan zeg je ‘nooit meer’. Maar we lopen er gewoon terug bij. Enerzijds is Ieper belangrijk als return naar de sponsors toe, met een voorstelling van de Opel Adam op dinsdag 20 juni in de gebouwen van CCV op Ter Waarde. Anderzijds is het de grootste rally in de streek, gaat het om een goede organisatie en is het een wedstrijd waar ik als kind al van droomde.”

“Voor copiloot Wim Eggermont uit Ieper wordt het allemaal nieuw, maar het is iemand die op een perfecte wijze rust kan brengen in de wagen. Bovendien zijn we in alle rally’s waar we de start namen sterk gefinisht, zodat ik ook voor de Ypres Rally het volste vertrouwen heb.”