Meerkamper Alessandro Van De Sande eindigt zevende op EK

Redactie KW

De Brugse atleet verbeterde enkele persoonlijke records, goed voor een tweede beste prestatie ooit.

Op het Europees kampioenschap atletiek voor junioren in het Zweedse Eskilstuna is Bruggeling Alessandro Van De Sande als een eerstejaars op de meerkamp zevende geworden met 7.433 punten, een tweede prestatie ooit bij de junioren. Alleen Thomas Van Der Plaetsen deed beter. Het EK kon voor de 18-jarige atleet van Olympic Brugge al na de eerste dag niet meer stuk. Met vier persoonlijke records op vijf onderdelen stond hij als vijfde in de tussenstand. Hij opende met een goede tijd van 11″15 op de 100 meter. In het verspringen ging hij naar 6m95, maar liefst 24cm beter dan zijn beste sprong ooit. Het kogelstoten was eveneens in een nieuw persoonlijk record of 13m96, een verbetering van vijf centimeter. In het hoogspringen evenaarde hij zijn persoonlijk record: 1m97. Ook de 400 meter liep hij met 49″62 in een nieuwe persoonlijke besttijd.

Alleen Thomas Van Der Plaetsen deed beter

De Bruggeling die zijn zesde jaar in de Gentse topsportschool afwerkte en na de zomer voor een opleiding marketing en sportmanagement in Hasselt kiest, in combinatie met topsport, ging tijdens de tweede dag op zijn elan door. De 110 meter horden liep hij in 14″56, zijn beste prestatie ooit en bleef hierdoor vijfde in de tussenstand. De discus wierp hij 38m86 of 34 centimeter verder dan ooit, maar zakte wel twee plaatsen in de tussenstand. Het polsstokspringen was evenzeer met een persoonlijk record van 4m30. Het speerwerpen verliep met 46m55 iets minder, terwijl zijn naaste concurrenten allemaal over de 50 meter gooiden. Zijn laatste discipline, de 1.500 meter, liep hij in een vrij behoorlijke 4’39″’10 zodat zijn zevende plaats behouden bleef.

Dit resultaat is boven mijn verwachtingen

Van De Sande hoopte voor aanvang van zijn EK om zijn persoonlijk record op de tienkamp boven 7.300 punten te brengen. Hij is daar met brio in geslaagd. “Dit resultaat is boven mijn verwachtingen”, reageert de Brugse atleet. “Het enige minpunt was het speerwerpen. Voor het overige ben ik tevreden. Dit opent perspectieven voor de toekomst. Na wat vakantie neem ik over een maand deel aan het BK meerkampen in Heusden.”

(ACR)