Matthias Allegaert wint de triatlon 111 in Jabbeke

Redactie KW

Voor de triatleet uit Tielt is het zijn eerste overwinning. Hij was sneller dan Kenneth Vandendriessche. Ine Couckuyt was de snelste dame.

In Jabbeke had zaterdag een 111 triatlon plaats, een unicum voor West-Vlaanderen. Marino Vanhoenacker, terug van zijn deelname aan de Ironman in Canada, gaf als peter van de wedstrijd het startschot aan de honderden deelnemers. Naast de 111 was er ook een recreatieve sprinttriatlon. De wedstrijden hadden plaats in en rond het Klein Strand en het Vrijetijdscentrum Vlamingveld in Jabbeke. Een 111 triatlon is 1 km zwemmen, 100 km fietsen en 10 km lopen.

Plaats bij de eerste vijf

Kasper Lagae kwam als eerste uit het water met achter zich de andere favorieten. De meest verrassende naam was Matthias Allegaert. Tijdens het fietsen kwam de triatleet uit Tielt indrukwekkend voorin. Ook al omdat Sten Goetstouwers lek reed en Kenneth Vandendriessche, nochtans toen op kop, het lastig kreeg met het tempo van de gewezen wielrenner.

Allegaert had bij de wissel een ruime voorsprong en gaf die tijdens het lopen niet meer weg, ondanks dat Vandendriessche goed op weg was om hem in te halen. “Ik hoopte geen problemen te hebben, maar opnieuw kreeg ik last van mijn maag. Ik werd onwel, moest voor even naar de kant en dat heeft wellicht mijn wedstrijd gekost, wat heel jammer is”, aldus een ontgoochelde Vandendriessche.

De triatleet, in zijn team getraind door Luc Van Lierde, ging in Jabbeke voor winst en moest die dus aan Matthias Allegaert laten. “Ik hoopte op een plaats bij de eerste vijf, maar zeker niet dat ik zou winnen”, glundert de 28-jarige winnaar. “Als je ziet wie hier aan de start stond. Ik ben maar een amateur die voor het plezier aan deze sport doet. Ik heb er wel enig talent voor. Ik zou halfweg september graag ook de Halven van Damme winnen, als dat lukt ziet het er goed uit. Zolang ik mij amuseer doe ik door.”

Allegaert won in 3:16’15” en had vijftien seconden voorsprong op Kenneth Vandendriessche. De Ruddervoordenaar neemt volgende maand deel aan het WK 70.3 in Zuid-Afrika. Hans Van Den Buverie uit Bredene (3:18’32”) vervolledigde het podium. Ine Couckuyt uit Menen was de snelste dame in 3:45’18 voor de Gentse Amber Rombaut (3:48’59”) en Ines Van Troyen uit Mechelen (3:53’30”).

Voordien was er ook een recreatieve wedstrijd, die voor velen een kennismaking met de sport moest worden. Toch verschenen ook daar gekende namen aan de start. Stijn Goris won voor Xander Marclé en Jasper Sabbe. Shelsea Weyn, Karlien Dewaele en Marie Astaes werd de top drie bij de dames.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier