Mathias Vosté wordt 35ste in 1.000 meter snelschaatsen op Olympische Winterspelen

Mathias Vosté in actie op de Winterspelen. © BELGA
Redactie KW

Snelschaatser Mathias Vosté (23) is vrijdag 35ste geworden op de 1.000 meter op de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Het goud in de Gangneung Oval ging naar de Nederlander Kjeld Nuis.

Mathias Vosté kon vrijdag op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang geen potten breken in de 1.000 meter. De snelschaatser klokte in de eerste rit af in 1:11:24, waarmee hij pas 35ste en voorlaatste werd. Hij kon evenwel verzachtende omstandigheden inroepen. Vosté schaatste immers met een spierscheurtje.

De naar Heerenveen uitgeweken Bruggeling blesseerde zich twee dagen geleden, legde hij na zijn rit in het Gangneung Oval uit. “Op training heb ik een spierscheurtje bovenaan de heup opgelopen. Ik dacht eerst dat het niet meer zou lukken om te starten. Het was dus al positief dat ik aan de start stond. Waren dit niet de Spelen, dan was ik er misschien niet aan begonnen. Maar we hebben hier een goede medische begeleiding. De voorbije 48 uur ben ik intensief opgevolgd. Daar ben ik hen zeker dankbaar voor.”

Vosté begon ondanks de blessure goed aan zijn race. “Ik open in 16,6, wat sneller is dan normaal. Maar na zo’n 300 meter ging het mis in een bocht en daardoor boette ik veel aan snelheid in. Mijn tijd is gewoon slecht. Daarmee zou ik in het begin van het jaar tevreden zijn geweest, maar nu niet meer. Mijn doel was 1:09 hoog te rijden (zijn pr bedraagt 1:09.12, red). Maar het is niet anders.”

Eerder deze Spelen werd Vosté 23ste op de 1.500m en 32ste op de 500m, telkens met een pr op een laaglandbaan, wat er vrijdag niet inzat. “Op zich evalueer ik mijn toernooi wel als positief”, zegt hij. “Ik rij twee pr’s op laagland en vooral mijn 1.500m was buitengewoon goed. Jammer van deze mindere rit. Maar zoiets kan altijd gebeuren. Ik heb veel geleerd.”

Op naar Peking 2022?

Vosté is 23 en kan dus perfect nog minstens doorgaan tot Peking 2022. “Het hangt een beetje van het lichaam af, maar de volgende keer (Spelen, red) wil ik toch meedoen voor de top 10 of beter. Ik moet nog kracht en conditie winnen, zeker voor de 1.000 en 1.500 meter. Dan wordt mijn 500 meter ook beter.” Vosté zou volgend weekend nog deelnemen aan het WK sprint in China, maar dat toernooi laat hij omwille van zijn blessure schieten.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier