Marc De Jaeghere doet al 48 jaar aan trial

Marc De Jaeghere op een authentieke Japanse Honda-motorfiets. (Foto JS)
Johan Sabbe

Eind jaren zestig gestart als 14-jarige, doet Marc De Jaeghere, intussen 62, nog altijd aan trial, de spectaculaire motordiscipline die durf en behendigheid combineert. Banden heeft de Torhoutenaar in die 48 jaar al genoeg versleten, maar op zijn enthousiasme komt er geen slijtage. “Ik wil doorgaan tot ik erbij val”, lacht hij. “Al is vallen geen optie in deze sport.”

Marc woont in de Rijselstraat in Torhout, waar hij tot 2001 een zaak in motorfietsen heeft gerund. Honda is het merk waar hij zijn hart aan verloren heeft. “Recent zijn mijn vrouw en ik naar Japan getrokken om er de bakermat en het mekka van Honda te bezoeken“, zegt hij. “De natte droom van elke Honda-freak. Nu worden de trialmotorfietsen met Honda-motoren onder het merk Montesa in het Spaanse Barcelona gemaakt. Maar een van de laatste trialmotorfietsen van Honda die nog authentiek in Japan uit de fabriek rolde, heb ik hier in mijn atelier staan. Hij dateert uit 1992.”

Wereldkampioenschap

In de categorie van de recreanten heeft Marc zopas weer het clubkampioenschap trial van de Torhoutse club KAMC Eendracht gewonnen. En op provinciaal vlak werd hij tweede. De genoemde vereniging is in 1947 officieel van start gegaan met onder andere zijn grootvader Urbain De Jaeghere aan het roer. Later is ook Urbains zoon Karel – de vader van Marc – bestuurslid van die motorvereniging geweest, maar die was amper 47 toen hij in 1974 stierf.

Een trialdemonstratie door Marc De Jaeghere tijdens de legendarische Rozenfeesten op de wijk Maria-Assumpta op 8 augustus 1982. (Repro JS)
Een trialdemonstratie door Marc De Jaeghere tijdens de legendarische Rozenfeesten op de wijk Maria-Assumpta op 8 augustus 1982. (Repro JS)

Niet alleen Marc is van jongs af een gedreven trialbeoefenaar, ook zijn broer Dirk, die drie jaar jonger is en in Veldegem woont, is dat jarenlang geweest. “In de jaren zeventig zijn we beiden stedelijk sportlaureaat van Torhout geworden”, vertelt Marc. “Dirk is intussen al lang met trial gestopt. Destijds bestond er een gezonde concurrentie tussen ons. Hij behaalde meer succes dan ik, vooral omdat hij fysiek sterker was. Ik heb het als lichtgewicht altijd al van mijn techniek moeten hebben. Een topjaar was 1973. Toen werd Dirk kampioen van België bij de juniores en was ik tweede. Enkele jaren later werd Dirk vierde in een wedstrijd voor het wereldkampioenschap en ik achtste. We konden echt wel ons mannetje staan in die jaren. Ik heb ook veel provinciale titels veroverd.”

Graag in De Warande

Marc gaf graag trialdemonstraties voor het grote publiek, onder meer tijdens de Batjes aan zijn deur in de Rijselstraat eind jaren zeventig. En in augustus 1982 tijdens de vermaarde Rozenfeesten op de wijk Maria-Assumpta. “Ik heb de jaren gekend dat we op ‘t Moereveld in Torhout in de putten van Frans Tanghe aan trial mochten doen”, aldus Marc. “En in het avontuurlijke domein De Warande langs de Aartrijkestraat. Nu nog zou ik daar graag eens een trialevenement organiseren, maar zoiets mag jammer genoeg niet meer. Nochtans laten de banden van een trialmotorfiets quasi geen sporen na en schenden we de natuur totaal niet. Het is een sporttak zonder gevaar, zonder snelheid en zonder lawaai- en milieuoverlast. We rijden met aangepaste motorfietsen. Zo’n happening zou veel volk lokken.” Marc wil voortaan aan wat minder trialwedstrijden deelnemen. Maar stoppen? “Ik denk er niet aan!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier