Maité Carlier uit Bredene haalt brons op YWC zeilen in Polen

Redactie KW

De 18-jarige Maité Carlier uit Bredene kwam afgelopen zaterdag terug uit Polen met een bronzen plak.

Maité behaalde deze wereldprestatie tijdens het ‘Youth World Championship’ zeilen in de ‘Laser Radial’-klasse. Zij was in Polen van 28 juli tot 2 augustus en in die 6 dagen moesten de deelnemers proberen om verschillende parcours zo snel mogelijk binnen te varen. In het totaal worden er 12 wedstrijden gevaren. Nadien worden de twee slechtste resultaten geschrapt.

Maité zeilt al sinds haar zevende in de ‘optimist’-klasse. Op haar 15de stapte ze over naar de Laser Radial waar je met een iets groter zeil wedstrijden moet varen. Ten huize Carlier is de liefde voor het maritieme gebeuren niet ver te zoeken. Vader Philippe gaf nog les in de KW Ibis en vroeger zeilde hij zelf ook wedstrijden. Door toevallige omstandigheden nam hij zijn dochter mee toen zij 7 jaar was om de knepen en de microbe door te geven.

Vandaag staat Maité op de Wereldranglijst op de 84ste plaats. Evi Van Acker staat daar op de 2de plaats, de Oostendse Emma Plasschaert op de 9de plaats. Maité zal heel zeker een aantal plaatsen opschuiven gezien haar puike prestatie op de jeugdwereldkampioenschappen.

Gelukkig geniet Maité nu van een sportstatuut en kan zij haar geliefde sport combineren aan de universiteit in Gent waar ze studeert voor vertaler-tolk. Toch zal ze zich goed moeten organiseren om haar studies tot een goed einde te brengen. De studente is meer dan 160 dagen in het buitenland voor het zeilen. Zo ook was ze op de ‘Isaf Youth Worlds’ in Tavira in Portugal van 12 tot 19 juli. Daar haalde Maité een vijfde plaats.

Als je Maité vraagt waar zij zichzelf ziet binnen 5 jaar, dan antwoordt ze resoluut: “Ik wil mij verder als wedstrijdzeiler ontwikkelen en zal er alles aan doen om het hoogst mogelijk te behalen. De Olympische Spelen van 2020 of 2024 zou de kroon op het werk zijn”, aldus Maité.

(JC – foto JC)