Lynn Dekeyser is de West-Vlaamse zegekoningin van het veldloopseizoen

Lynn Dekeyser © Foto Coghe
Redactie KW

Deze winter ontbrak onder meer Louise Carton als West-Vlaamse topper in het veldlopen, maar toch was het niet allemaal kommer en kwel. Zo ontpopte Lynn Dekeyser zich met zes juniorzeges tot de West-Vlaamse crosskoningin.

De 17-jarige Koekelaarse klopte bij het PK in Beernem ook seniorkampioene Annelies Deketelaere en beste master Charline Vanneste. Zij kwam vorig jaar bij het PK in Diksmuide als derde scholiere aan. Klasgenote Leontine Versyck liep toen met de titel bij de tweedejaars weg en ging haar als 13de bij het BK-cross met twee plaatsen vooraf.

Lynn overtuigde in september bij het BK-scholieren 1.500 m als vijfde evenmin. “Mijn zomerseizoen ging door een loperknie de mist in. Het BK in Moeskroen kwam te vroeg”, legt ze uit. “Ik verkies trouwens het veld. Ik haalde in 2015 als cadette en in 2016 als scholiere zilver bij het BK-cross. In vergelijking oogt mijn elfde plaats bij het recente BK-juniores in Brussel bescheiden. Maar in tegenstelling tot de cadetten en scholieren lopen eerste- en tweedejaars samen bij een BK-juniores.”

“Deze lichting en vooral de tweedejaars bleken uitzonderlijk sterk. Er doken nieuwkomers op zoals kampioene Mathilde Deswaef. Anderen begonnen aanzienlijk meer te trainen. Nanouk Stevens, in 2017 nationaal scholierenkampioene cross, ging mij in Brussel met amper één plaats en 9″ vooraf. Mijn achterstand op Mathilde Deswaef bedroeg na 4.500 m exact 1 minuut. Dat is bij een veldloop niet erg veel. Ik vond mezelf even goed bezig als in Beernem. Het voelde wel anders aan. In Beernem liep ik om te winnen. Dat maakte het mentaal gemakkelijker. In Brussel zag ik een pak iets sterkere meisjes van mij weglopen. Ik liep er voor de top tien, maar haalde het net niet.”

Lynn Dekeyser sloot zich ruim tien jaar geleden in het spoor van haar drie jaar oudere broer Thomas aan bij AV Roeselare. Vader werkt net als AVR-coach Willy Ligneel bij Sadef in Gits. Hij zorgde voor de link. Eind vorig jaar stapte Lynn over naar FLAC en traint ze in Ieper bij Armand Parmentier, in 1982 tweede van het EK-marathon en met 2u.09’57” West-Vlaams recordhouder.

“Ik volg rijles maar tot nu toe brengt mijn broer mij naar de clubtrainingen in Ieper. Ik werk het laatste jaar humane wetenschappen in het Sint-Jozefscollege in Torhout af en begin daarna hogere studies Toerisme en Recreatie aan Vives in Brugge.”

Lynn blijft sowieso lopen: “Met het PK-piste eind deze maand begint mijn zomerseizoen.”