Louise Carton volgt zichzelf op als Belgisch kampioene veldlopen

Louise Carton werd, zoals iedereen verwachtte, Belgisch kampioene veldlopen. © BELGA
Redactie KW

Louise Carton heeft zondag in Wachtebeke voor het tweede jaar op rij de Belgische titel veldlopen bij de vrouwen veroverd.

Het Belgische vrouwenveldlopen groeide dit seizoen meer dan ooit tot een West-Vlaams onderonsje uit. Bij het BK-cross in Wachtebeke volgde het hoogtepunt. Met Oostendse Louise Carton, Ardooise Veerle Dejaeghere en Aartijkse Julie Van De Velde stonden enkel geboren en getogen West-Vlaamse loopsters op het podium van de lange cross van 6.500 m. Van de amper 5 West-Vlaamse deelneemsters kwamen Diksmuidse Hanna Vandenbussche en Wevelgemse Charlotte Dewilde bovendien als 5de en 6de Belgische aan. Beter kon haast niet.

“Wij zijn een sterk ras”, gaf Charlotte als commentaar. Louise, die voor de 3de keer op rij de beloftetitel wegkaapte, voelde zich nochtans niet op haar best. De 21-jarige kinestudente geraakte pas halfweg de 21 jaar oudere Veerle Dejaeghere kwijt, die op het einde van de rit 9″ toegaf tegenover 41″ vorig jaar. De Ardooise werd net als toen 2de.

Julie Van De Velde nam halfweg afstand van Imana Truyers, die haar een week eerder in Dour nog van de 3de plaats hield. Zij vergiste zich van ronde. Er lagen er nog 2 voor de boeg in plaats van 1. De Aartrijkse kende een superdag en hield stand als 3de Belgische. Yentl Vandenberghe behoorde na winst een week eerder in de CC van Dour tot de titelfavorieten van de korte cross. De Knokse gaf evenwel op.

Eernegemse Evy Pieters kwam bij de 2500 meter als 5de en beste West-Vlaamse aan. Steven Casteele evenaarde als 5de van de lange mannencross zijn plaats van vorig jaar. De Wevelgemnaar stond bovendien voor de 2de keer op rij als 2de belofte op het podium. Beselaarse landbouwersdochter Amber Nuytten bevestigde haar eerste plaats in de CC Roeselare en haar Vlaamse SVS-titel met BK-goud bij de tweedejaarscadetten. Lynn Dekeyser, vorig jaar goed voor zilver bij de tweedejaarscadetten, kaapte hetzelfde eremetaal weg bij de eerstejaarsscholieren. Rumbekenaar Tibo Dewulf werd 3detweedejaarscadet.

Louise Carton kan terugblikken op “foutloos winterseizoen”

Louise Carton werd in december al Europees kampioen veldlopen bij de beloften en stak zondag in Wachtebeke voor het tweede jaar op rij de Belgische titel en de CrossCup op zak. “Ik heb een foutloos winterseizoen neergezet”, reageerde de 21-jarige Oostendse. “Nu begint de voorbereiding op de Olympische Spelen. Ik vertrek nu voor een hoogtestage van zes weken naar de Verenigde Staten. Daar loop ik in april een eerste 5.000 meter in Stanford.”

Ook de 42-jarige Veerle Dejaeghere denkt nu aan de Spelen, waar ze aan de marathon deelneemt. “Voor Rio loop ik geen enkele marathon meer. Volgende week loop ik de 12 kilometer in Zandvoorde en in april volgt nog een halve marathon. In mei neem ik rust en in juni start ik met een specifieke voorbereiding op de olympische marathon. Met het oog op de marathon heb ik al veel trainingskilometers op de teller en dat heeft in het veldlopen zijn vruchten afgeworpen. Met tweede plaatsen op het BK en in de CrossCup mag ik best tevreden zijn. Vandaag voelde ik me heel goed. Ik kon lang met Carton mee, maar uiteindelijk moest ik haar toch lossen. Op een zwaar parkoers als Wachtebeke is ze ijzersterk.”

(HV/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier