Louise Carton topfavoriete voor nieuwe crossup, Veerle Dejaeghere op zoek naar 13e zege?

© BELGA
Redactie KW

Zondag gaat 34e editie van de Joker+CrossCup van start met de Relays aan de Gentse Blaarmeersen. Het regelmatigheidscriterium van het Belgisch veldlopen telt opnieuw acht manches, de finale – het BK in Wachtebeke – wordt op 13 maart 2016 gehouden.

Louise Carton heeft steile ambities. “Ik wil een verlengstuk breien aan mijn eerste eindzege in de Lotto CrossCup en het Belgisch kampioenschap. Daar kan ik de basis leggen voor de zomer die heel druk belooft te worden. Het Europees kampioenschap in Amsterdam valt vroeg en dan zijn er in augustus de Olympische Spelen. Ik zit nog drie seconden van de limiet verwijderd, maar ik geloof stellig dat ik die kan halen. Waar en wanneer het moet gebeuren, zal ik samen met coach Dirk Engelen bekijken”

Veerle Dejaeghere heeft na haar olympische limiet op de marathon ook ingezien dat veldlopen de beste manier is om in Rio enige kans op succes te hebben en dus gaat ook zij er weer voor. Net als Almensh Belete, die evenwel pas in Roeselare aanpikt, en Barbara Maveau die terug is weggeweest.

Bij de mannen mag Kimeli scherpere tegenstand verwachten. Jeroen D’Hoedt – die herstelt van een blessure – zien we ook pas in Roeselare terug, maar Bashir Abdi, Koen Naert en Abdelhadi El Hachimi worden al in Gent verwacht en zullen de atleet met Keniaanse roots het vuur aan de schenen leggen. Olympic Essenbeek Halle gaat in Gent alvast voor niets minder dan de overwinning. Met Thomas De Bock, Simon Debognies en Isaac Kimeli als slotloper heeft het team van coach Moriau alvast sterke papieren.

De manche in Roeselare vindt plaats op zondag 29 november.

(BELGA)