Louise Carton strandt in de reeksen van de 5000 meter: “Ik mis ervaring op dit niveau”

© BELGA
Redactie KW

Louise Carton is er dinsdag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de 5000 meter op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

De 22-jarige Carton werd in 15:34.39 elfde in de eerste van twee reeksen. De Oostendse, die in aanloop naar de Spelen last had aan de hamstring, bleef zo ruim 10 seconden boven haar persoonlijk record (15:23.82). Op het voorbije EK in Amsterdam eindigde Carton op de zevende plaats in de 5000 meter.

“Veel te zenuwachtig”

“Ik hoopte dichter bij mijn persoonlijk record te komen, maar na een trage start was dat niet meer mogelijk”, legde de Oostendse uit. “Het was een moeilijke race”, aldus de Europees kampioene veldlopen bij de beloften van 2015. “In het begin was het veel trekken en duwen. Ik koos er bewust voor om achteraan plaats te nemen en probeerde zo lang mogelijk aan te klampen. Dat lukte goed tot 3,5 ronde van het einde. Daarna ging het tempo omhoog en moest ik lossen. Ik mis nog ervaring op dit niveau. Van tevoren had ik al schrik dat het niveau te hoog zou zijn voor mij. Mijn hamstringblessure heeft me dit jaar verhinderd snelle races te lopen.”

“De volgende keer zal ik minder onder de indruk zijn door het decor.”

Louise Carton strandt in de reeksen van de 5000 meter:
© BELGA

“Toch was het goed dat ik er al bij was hier in Rio”, is ze duidelijk. “De volgende keer zal ik minder onder de indruk zijn door het decor. Nu was ik heel zenuwachtig. Ik heb vannacht ook slecht geslapen.”

Louise Carton richtte meteen de focus op de toekomst. “Ik heb enorm veel motivatie. Dit was een fantastische ervaring, zelfs al was mijn prestatie niet zo goed. Ik heb mijn vooruitgang niet kunnen tonen, maar dat komt nog wel. Ik heb nog tijd.”

Thiam werkt inspirerend

De gouden medaille van Nafi Thiam op de zevenkamp had ook op haar indruk gemaakt. “Het was een geweldige prestatie, inspirerend ook. Haar titel was ook goed voor de algehele sfeer in het team. Zo zie je maar dat als je hard werkt, je altijd een kans hebt.”

(Belga)