Louise Carton is Europees kampioene veldlopen

Louise Carton © BELGA
Redactie KW

Louise Carton heeft zondag op het EK veldlopen in het Franse Hyères de Europese titel veroverd bij de beloftes (U23).

Louise Carton won zondag op en rond de paardenrenbaan van het Zuid-Franse Hyères het EK-cross voor beloften. De 21-jarige Oostendse kinestudente is de eerste Belgische vrouw die bij deze 21 jaar oude titelstrijd een individueel podium haalde. Dubbel en dik verdiend: ze liep constant vooraan en nam in de slotronde 30 meter voorsprong op haar drie metgezellen.

Toch werd het nog spannend. Louise Carton hield in de spurt haast niets meer over op Europees beloftekampioene 10.000 meter Jip Vastenburg, die bij de CrossCup in Roeselare als vijfde nog op een halve minuut strandde. Servische Amela Terzic, eerste van het EK-beloften 1.500 m, werd derde. De Britse Laura Muir, afgelopen zomer met 3’58″66 vijfde op de wereldranglijsten van de 1.500 m en met 8’38″47 zevende op die van de 3.000 m, viel net naast het podium.

Louise Carton liet dus serieus volk achter zich. Dankzij een matiging van de Olympische minima van de 5.000 meter vanwege het IAAF heeft ze sinds vrijdag ook haar ticket voor Rio beet. Veerle Dejaeghere kwam vrijdagavond laat als laatste Belgische in Hyères aan en sloeg de verkenning op zaterdag met de nationale ploeg over om uit te slapen. Dat legde haar geen windeieren. De 42-jarige Ardooise spurtte na een remonte uit pakweg veertigste positie bij haar zevende EK-cross naar de veertiende plaats. Dat was amper minder dan haar beste EK’s in 2004 en 2005 toen zij telkens twaalfde werd en even goed als in 2008. Er zit dus geen sleet op haar.

Koen Naert werd na een soortgelijke inhaalrace bij de seniorcross van 10 km 28ste en eerste van de 4 Belgen. Steven Casteele kwam bij de beloften mannen als 45ste aan.

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier