Lopen staat centraal bij familie De Corte-Maene

Robbe (9), Jesse (8) en Tibe (6) en Lynn De Corte en Bart Maene delen hun passie voor het lopen.
Redactie KW

Lynn De Corte deelt samen met haar echtgenoot Bart Maene en de drie kinderen dezelfde passie. Robbe (9) en Jesse (8) zijn tevens lid van Olympic Brugge. Tibe (6) volgt. “Bart en ik hebben elkaar in het atletiek leren kennen, tijdens een trainerscursus in Oordegem. Naast mij was er nog een stoel vrij en Bart mocht meteen naast mij komen zitten”, lacht Lynn.

Lynn De Corte was toen nog bij Racing Gent actief. Ze nam onlangs deel aan het EK masters indoor in Madrid en behaalde, zij het in een zeer nipte race, een vijfde plaats op de 60 meter sprint met een tijd van 8″15. “Ik was tevreden, maar voor de plaatsen twee tot en met vijf waren er slechts drie honderdsten verschil. Was ik iets sneller dan eindigde ik misschien als tweede.”

Lynn werd eerder nationaal indoorkampioen, in 8″07. “In Madrid was ik met die knappe tijd ruim tweede. Een EK-finale lopen maakt het wel spannender, zo zit je twintig minuten voor aanvang in de callroom. Er was dan nog wat vertraging en twee valse starten. Factoren die het niet gemakkelijk maken.”

Ook in het Deense Aarhus, vorige zomer op het EK outdoor, kon Lynn zich voor de finale van de 100 meter plaatsen en werd ze eveneens vijfde. “Het is moeilijk te vergelijken. Mijn tijd in Madrid had misschien iets beter gekund, maar ik had tot dan eigenlijk een wisselvallig seizoen. Door een aantal factoren en kleine kwaaltjes ging de vorm wat weg. Ik had ook een kleine blessure waardoor de piek niet optimaal verliep”, weet de 37-jarige atlete.

Lynn werkt als kinesiste in Rust- en verzorgingstehuis Rusterloo in Beernem. Het is nog niet zeker of zij aan een volgende grote wedstrijd bij de masters zal deelnemen. “Het zou in Malaga zijn. Een WK in september, dus opnieuw buiten de schoolvakanties. Dat zorgt voor problemen, doordat we dan niet met ons gezin weg kunnen”, vindt de sprintster die bij Olympic Brugge les geeft van bij de cadetten tot en met de masters. “Ik heb een lichte blessure aan mijn achillespees en ga daarom nog niet meteen een volgend doel vooropstellen, al hoop ik om mijn tijd van vorig jaar te evenaren. Ik heb zelfs het gevoel dat er nog meer inzit en daarom wil ik competitie blijven doen.”

Bart Maene (36), lesgever en fitnessbegeleider bij Sport Vlaanderen in Brugge, is vooral een langeafstandsloper, maar sukkelde de voorbije drie jaar met enkele blessures. Tijdens de Kerstloop eind vorig jaar in Brugge haalde hij terug zijn niveau van ongeveer 18 km per uur. “Het zijn nu de hamstrings en als je niet veel kan trainen, haal je ook je beste niveau niet. Lynn heeft meer talent. Ze loopt bij de Europese top. Ik moet er veel meer voor doen. En als nu net dat ontbreekt, kom je niet in topvorm aan de start.”

Bart zoekt samen met zijn coach Stijn Fincioen naar oplossingen. “Zijn manier van trainen ligt mij wel. Het zijn nu de kilometers die ontbreken”, besluit Bart Maene die ondertussen voor zijn echtgenote supportert en haar sportieve ambitie de voorkeur geeft. “In het verleden ging dat misschien andersom geweest zijn.” (ACR)