Loopparcours van triatlon door Brugge wordt gewijzigd

Thierry Begeyn (Triatlon Brugge), sportschepen Annick Lambrecht, Tom Bekemans, Martin Van Dromme en Henk Beyaert. © ACR
Redactie KW

De 13de editie van de Triatlon Brugge heeft plaats op zaterdag 18 juni en is zoals vanouds alweer helemaal volzet. Speciale aandacht zal er ook zijn voor het project ‘Tom Triatlon’.

Het parcours, voornamelijk voor het lopen, wordt lichtjes aangepast. “We blijven aan de noordwestkant van Brugge en gaan dus niet voorbij de Langestraat”, legt Patrick Alderweireld uit. “Zo kunnen we de doorstroming in de binnenstad vrijwaren. De deelnemers lopen via de Predikherenrei en de Kruispoort naar de ring, of via de Schaarstraat naar de Gentpoortstraat. Zo willen we anticiperen op enkele noden. Om 18 uur gaat alles dicht, maar niet iedereen is op dat uur thuis”, vindt de organisator.

Ook de aankomst op de Markt van Brugge ziet er anders uit, en gebeurt niet op een podium vlak voor het Belfort. “De atleten houden ervan om rond de Markt te lopen en dat gaan we opnieuw doen”, aldus Patrick. “Vanuit de Steenstraat trekken de lopers rond de Markt, voor de tweede ronde nemen ze de Philip Stockstraat. Bij de finish lopen ze eerst nog eens rond de Markt om dan op het middenplein aan te komen.”

Tom Triatlon

Bruggeling Martin Van Dromme begon vijf jaar geleden met triatlon. Samen met zijn buurjongen, Tom Bekemans, een jonge man van 20 jaar met een ernstige mentale en fysieke beperking, zal hij de kwarttriatlon van Brugge afwerken. Martin zal aan de hand van een rubberbootje, dat hij zal meetrekken, een speciaal ontworpen duofiets en een loopwagen, Tom bijna letterlijk op zijn rug meedragen, en dit over een afstand van 1 km zwemmen, 45 km fietsen en 10 km lopen. Er gaan heel wat acties mee gepaard. De opbrengsten komen integraal ten goede van de scholen en opvang waar Tom op vandaag aan verbonden is.

“Momenteel zijn er op Brugs grondgebied nog niet veel sportieve evenementen voor mensen met een handicap, waardoor een initiatief als Tom Triatlon extra aandacht verdient”, zegt sportschepen Annick Lambrecht.

(ACR – Foto ACR)