Laurent Worm: trainer nationale handbalploeg én van DHT Middelkerke-Izegem

Coach Laurent Wory (links) spreekt zijn groep toe. © VDB
Lobke Maene

De Fransman Laurent Worm (43) is sinds september de coach van de Belgische nationale damesploeg handbal, de Black Arrows. Dat combineert hij met het trainerschap in de eredivisie bij de dames van DHT Middelkerke-Izegem.

Laurent Worm was 21 jaar lang trainer van Lomme Lille Métropole Handbal. Daarnaast trainde hij verschillende jonge talenten. “In december 2016 besloot ik te stoppen bij Lomme. Ik nam contact op met kennis Fien Dessauvage, de manager van DHT Middelkerke-Izegem. Na de play-downs loopt mijn contract bij DHT ten einde.”

Het team van Laurent heeft voorlopig zeven punten uit vier wedstrijden en staat derde in de play-downs. “Ook tijdens de play-downs willen we een positieve indruk nalaten. Ik vind het belangrijk voor het dameshandbal dat er in de eredivisie ook een ploeg uit West-Vlaanderen zit.”

De Fransman kreeg ook een band met West-Vlaanderen. “Ik vond het vooral leuk om op vrijdagen de regio te doorkruisen van Warneton tot Diksmuide om naar de DHT-trainingen in Lombardsijde te gaan. De Belgische kust is erg mooi en ik zal er nog terugkomen met mijn gezin.”

Laurent is sinds september ook trainer van de Black Arrows, de Belgische nationale damesploeg. “Ons project bestaat uit drie fasen: bestaan, geloofwaardigheid en winstgevendheid. Ten eerste bestaat de nationale damesploeg dankzij de vorige coach Linde Panis, die zich er met grote toewijding voor inzette. Haar werk was van goede kwaliteit. Toen ze besloot om te stoppen, was het belangrijk dat het project niet ophield met bestaan. We willen verder werken aan een nationale vrouwenselectie in België.”

“Ten tweede is er ook geloofwaardigheid. Wat is de plaats van de vrouw in onze samenleving, vrouwensport en vrouwenhandbal? Er is nog steeds een strijd om te bewijzen dat een vrouw de gelijke is van de man. We moeten de moed hebben om te dromen, de intelligentie om er een rationeel project van te maken en de wil om het project uit te voeren. Ik heb veel dappere, intelligente en strijdvaardige vrouwen ontmoet, die het Black Arrows-shirt dragen of ons steunen.”

“Dan is er ook nog de winstgevendheid. De afspraak met de Belgische handbalfederatie is duidelijk: de Black Arrows zullen deelnemen aan een kwalificatie voor een officiële competitie wanneer we over de middelen beschikken om dit te doen. We hebben veel acties opgezet om onze projecten te financieren. We zijn altijd op zoek naar partners die het vrouwenhandbal willen ondersteunen. Ik geloof dat België vol talent zit, vol vrouwelijk talent.” (LM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier