Kortemark loopt met 1.500 voor het goede doel

© Kurt Desplenter
Redactie KW

Zo’n 200 kinderen en 1.300 volwassenen maakten zondag samen met het winterzonnetje het mooie weer tijdens één van de grote jaarlijkse loopevenementen in de provincie

Organisator Walter Vanhoutte en zijn equipe blikken na een lange dag tevreden terug op Kortemark Loopt. Voor het eerst werd de G-run gelopen, een wedstrijd voor mensen met een beperking. Voor de eerste keer kon er ook 5 kilometer gewandeld worden op het Kortemarkse parcours. Een deel van de opbrengst gaat naar het goede doel: het blinde meisje Elis Vandepitte uit Kortemark krijgt op maandag 7 maart een cheque overhandigd van minstens 5.000 euro. Dit jaar was de programmatie aangepast: zo startte de dag al meteen met de 20 kilometerloop. Stijn Fincioen, die al vijf edities lang de overwinning op zijn palmares mocht schrijven, zag dit jaar de Brusselse Hamid El Mouaziz een tiental seconden sneller over de meet lopen met een tijd van 01.04.01. Caroline Deseyne uit Deerlijk eindigde als eerste vrouw, Frederick Colpaert was de eerste Kortemarkenaar en Norbert Depaepe uit Veurne liep op z’n 70ste de 20 kilometer in dik anderhalf uur.

Bladerunner

Door de passage van de 20 km in diezelfde Hospitaalstraat tijdens de Kidsrun waren enkele jonge lopertjes plots letterlijk het noorden kwijt, maar 200 lagere schoolkinderen liepen de 300, 600 en 1000 meter en bewezen daarmee dat deelnemen nog steeds veel belangrijker is dan winnen. De kleine Mathis Vermoortele (5) uit Langemark bewees met z’n loopblade dat hij ook op een mooie plaats kan eindigen. De 10 kilometer werd gewonnen door Dieter Brouckaert uit Zerkegem met een tijd van 31:34 en bij de 70-plussers stonden 2 Kortemarkenaren op het podium: André Brassaert en Gerard Baekeland. De snelste 5 kilometer werd gelopen door Lucas Da Silva uit Sprimont in slechts 15:39. “Volgend jaar zijn we met hetzelfde programma opnieuw van de partij, traditioneel op de laatste zondag van februari: zondag 26 februari 2017”, aldus een tevreden Walter Vanhoutte.

(JDK – foto Kurt)