Knokke-Heist gastheer voor eerste BK Stand Up Paddle

Redactie KW

Stand up paddle boarden, ook wel ‘suppen’ (of ‘rechtstand op een surfplank peddelen, bestaat pas dinds begin deze eeuw, maar groeit snel aan populariteit.


Hoog tijd voor het eerste Belgische racekampioenschap, vinden de Vlaamse Yachting Federatie en surfclub Surfers Paradise. Wie de eerste tricolore lycra’s wil binnenhalen wordt op 9 augustus in Knokke verwacht.

Rustgevend

Iedereen kan het, het is rustgevend terwijl je zowel je conditie als alle spiergroepen traint in de vrije natuur en wie wil, surft er ook nog eens golven mee, groot of klein. Dat is kort samengevat het succesrecept van het Stand Up Paddle Board dat ook Sergio Herman onlangs proefde, toen hij met een groepje van Sluis naar zijn restaurant in Cadzand peddelde. Die toegankelijkheid wil de organisatie van het eerste Belgisch Kampioenschap ook in de wedstrijd doortrekken.

Eerste BK

“De pro’s racen vijf rondjes van 2,5 km op de Noordzee en lopen tussendoor telkens een stuk op het strand zodat alles perfect te volgen is”, verduidelijkt Tommy Maenhaut van de Vlaamse Yachting Federatie. “Maar de recreanten strijden in drie rondjes onder elkaar en kunnen zelfs planken huren. Toeschouwers kunnen trouwens ook zelf aan de slag tijdens de initiatieles.”

Om de teamspirit en de competitiviteit tussen de Belgische surfclubs aan te vuren is er ook een aflossingswedstrijd voor teams van vijf. “Bij dit gezond tijdverdrijf is deelnemen belangrijker dan winnen maar de top drie pakt telkens prijzengeld, dus het loont ook voor de sporadische peddelaar de moeite”, weet Maenhaut. “En om het voor iedereen haalbaar te houden, wijkt de wedstrijd bij te zware zee uit naar het meer van Lakeside Paradise.”

Fietsen van de oceaan

“Al in 2002 bracht ik twee SUP boards naar België”, vertelt Frank Vanleenhove van Surfers Paradise. “Toen werden ze vooral in de golven gebruikt maar ik zag snel het potentieel op vlak water van deze ‘fietsen van de oceaan’ zoals ze op Hawaï genoemd worden. Dankzij SUP’s kun je altijd en overal surfen!” Ondanks enthousiaste reacties bij iedereen die Frank in de sport introduceerde en wijd verspreide foto’s van half Hollywood op een SUP, duurde het tot vorige zomer vooraleer er spontane vraag kwam naar huurboards en lessen aan de Belgische kust. “Wereldwijd worden er al meer SUP’s dan gewone golfsurfboards verkocht”, weet Frank. “Het nieuwste lid van de surffamilie heeft dit jaar inderdaad zijn weg gevonden naar het brede publiek”, bevestigt Tommy Maenhaut.

Surfen in Brugge

De drie gratis initiatiedagen in drie Vlaamse steden ‘Peddelen door Vlaanderen’ lokten meer dan 600 deelnemers. De nieuwe suppers konden er meteen de binnenstad verkennen op de vele prachtige kanalen van Brugge, Mechelen en Gent. “Ook de mobiele SUP-school van de federatie is elk weekend aan de slag en er worden in het hele land steeds meer events georganiseerd. Sinds kort bestaan er kwalitatieve opblaasbare boards en die zetten de SUP poort open voor iedereen. Een board kan nu overal makkelijk mee. De tijd is zeker rijp voor een eerste BK”, besluit Tommy.