“Kijken met Australian breakfast”

Redactie KW

Christian Callenaere trekt in september naar de race in het Italiaanse Monza. De andere Formule 1-wedstrijden volgt hij met zoveel mogelijk vrienden bij iemand thuis of op café. “Op een bepaald moment deed ik twee Europese circuits per jaar. Mijn droom is toch om ooit eens naar Amerika of Australië te gaan.”

Christian Callenaere kreeg de Formule 1-microbe van zijn broer Nick te pakken. “Hij is een nog grotere fan. In 1999 zijn we voor zijn verjaardag een eerste keer met enkele vrienden naar de Nürburgring geweest“, opent Christian. “Johnny Herbert won toen, in de tijd van Jean Alesi. Ik was fan van Eddie Irvine, hij reed bij Ferrari. Er was ook de Pool Robert Kubica.”

“Ondertussen zijn we wellicht tien keer naar dat circuit in Duitsland geweest. Vreemd genoeg was ik nog nooit in Spa-Franchorchamps, maar wel in Silverstone, Boedapest, Barcelona of enkele Europese wedstrijden”, zegt de 46-jarige Loppemnaar die werkzaam is in drukkerij Die Keure.

“We zijn eigenlijk met vier gestart. Nick en ikzelf, Peter Descamps en Koen Staelens. Later kwam daar een hele rits bij, zoals Dany en Kris Moeyaerts, Bruno Vanhuysse, Jurgen Werbrouck, Mike Dhaenekint en Kristof Devolder.”

Die laatste zijn interesse begon toen Thierry Boutsen in de Formule 1 kwam. “Jenson Button is de piloot die ik daarna altijd volgde”, vertelt Kristof. “Dit bracht mij interessante reizen op, waaronder een fabrieksbezoek aan Honda-Racing in Brakley, nu de fabriek van Mercedes. Maar ook McLaren in Woking en als gast bij McLaren tijdens de testen in Barcelona.”

“In 2010 ging Button naar McLaren. Ik werd lid van de McLaren fanclub. Toen begin 2013 Stoffel Vandoorne bij McLaren bij het Young Driver Program kwam, ben ik ook hem van dichtbij gaan volgen.”

Monza

“Indien mogelijk, gaan we ieder jaar met onze groep naar een race kijken”, gaat Christian verder. “In september reizen we naar Monza in Italië. Dat is overigens niet de eerste keer. Het is een dure hobby. We boeken meestal voor het ganse weekend. Een ticket voor de race all-in, met alles erop en eraan zoals de merchandising en de Porsche Cup of voor de drie dagen, kost gemiddeld 280 euro. Reken daarbij de vlucht en het verblijf en je zit al vlug aan duizend euro.”

Achteruitkijkspiegel

“Zondagochtend komen tegen zeven uur ongeveer tien mannen bij mij thuis kijken, met een Australian breakfast erbij. In het verleden hadden we elk onze favoriet: Schumacher, Hamilton, Button, Villeneuve, Hakkinen, Raïkkonen, Rosberg, Hill,…. maar dit jaar staan we natuurlijk allemaal samen achter Stoffel. Zijn merchandising is onderweg. De petjes zijn besteld. Het is een Belg, dus moeten we er een beetje van profiteren. Hij zal wellicht veel in zijn achteruitkijkspiegels moeten kijken, om te zien hoeveel er hem inhalen”, aldus Christian Callenaere.

Voor de wereldtitel dit jaar mikt hij op Lewis Hamilton. “Valtteri Bottas maakt tevens kans. De Fin zal echter aan de keten hangen bij Hamilton omdat hij vorig seizoen zeer nipt de eindstrijd van Nico Rosberg verloor.”

(ACR)