Karel Moerman en Annelies Deketelaere sterk in Nacht van West-Vlaanderen

Marathon-winnaar Karel Moerman samen met wedstrijddirecteur André Mingneau. © Foto JS
Johan Sabbe

Met duizenden wandelaars en lopers aan de start is de 39ste Nacht van West-Vlaanderen vrijdag in Torhout een overrompelend succes geworden. Karel Moerman als winnaar van de marathon en Annelies Deketelaere als beste vrouw van de halve marathon zetten twee sterke West-Vlaamse prestaties neer.

De start van de loopwedstrijden en wandeltochten had uitzonderlijk op het stedelijk sportstadion Benny Vansteelant plaats vanwege de aanleg van een nieuwe vloer in de sporthal. Gevolg: wat onwennigheid bij de deelnemers en een beetje nervositeit bij de organisatoren en seingevers. Maar alles verliep prima.

Scherpe tijden in de 10 km en de halve marathon

Op de 10 km, die op het genoemde atletiekstadion aankwam, zette Stijn De Vulder uit Geraardsbergen met 29’40” een scherpe tijd neer. Hij klopte Kim Ruell uit Kapellen (30’08”) en Jan Petralia uit Tielt (31’11”). Vierde was streekatleet Misha Declerck uit Aartrijke (31’55”). Bij de dames toonde Hanne Verbruggen uit Herne zich de beste (35’28”) vóór Charline Vanneste uit Meulebeke (36’28”) en Barbara De Brouwer uit Kortrijk (38’40”).

De halve marathon en de marathon eindigden naar traditie op de Markt, waar er weer een massale volkstoeloop vast te stellen viel. Ward Van der Kelen uit Gooik won de halve marathon in een heel degelijke 1u.08’08” vóór de altijd even sympathieke Alexander Diaz Rodriguez uit Brugge (1u.08’38”) en Mister Nacht Stijn Fincioen uit Aartrijke (1u.09’22”).

Annelies Deketelaere bewees haar goede vorm als beste vrouw in de halve marathon.
Annelies Deketelaere bewees haar goede vorm als beste vrouw in de halve marathon.© Foto JS

In die 21 km sprong vooral de knappe prestatie van Annelies Deketelaere uit Hooglede in het oog. Ze won de wedstrijd bij de dames in een knappe tijd van 1u.18’53”. Ze liet tweede Sylvie Ameloot uit Baardegem (1u.28’03”) en derde Emilie Butseraen uit Oostduinkerke (1u.28’35”) ver achter zich.

Spannende tweestrijd bij de heren in de marathon

De marathon werd bij de heren een spannende tweestrijd tussen Benny Fischer uit Oostende en Karel Moerman uit Diksmuide. Bij de laatste doortocht op de Markt – op 11 km van de finish – had Benny een zuchtje voorsprong op Karel, maar in de ultieme ronde zette laatstgenoemde orde op zaken. Karel Moerman kwam dolgelukkig als winnaar over de streep in 2u.30’38”. In 2014 had hij de Nacht-marathon ook al gewonnen, dus was het zijn tweede zege. Benny Fischer werd tweede in 2u.33’28” en Bart Verbeke uit Stasegem derde in 2u.36’52”.

Bij de dames won Nathalie Pluvier uit Zerkegem in 3u.13’50”. Ze klopte Sophie Roussel uit Kontich (3u.29’58”) en Delphine Dumoulin uit Sint-Andries Brugge (3u.35’23”).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier