Judoclub Wervik huldigt gouden trainer

Norbert Poissonnier draagt al 50 jaar een zwarte judogordel en is al even lang trainer. © MV
Redactie KW

Judoclub Wervik huldigde hoofdtrainer Norbert Poissonnier (76) uit Zillebeke. Hij is liefst 50 jaar trainer en draagt even lang de zwarte gordel. Norbert was tijdens de Olympische Spelen in Montreal in 1976 bondscoach. De huldiging was voor het clubicoon een verrassing.

Judoclub Wervik sloot het seizoen af met een demonstratietraining in sporthal De Pionier. Nadien was er een barbecue. Op de tatami zorgde voorzitter Lieve Demyttenaere voor een verrassing. Voor hun goede inzet kreeg iedereen er een groepsfoto en t-shirt maar er was dus nog meer. Norbert Poissonnier ontving van de club en de stad enkele geschenken. “Nog altijd staat Norbert elke woensdag en zondag paraat om met zijn grote ervaring les te geven“, aldus voorzitter Lieve Demyttenaere.

“Onze kinderen en kleinkinderen zijn allen sporters, maar geen judoka’s”

Judoclub Wervik werd opgericht in 1963 en heeft dus een rijke geschiedenis. De tatami lag destijds in de toenmalige zaal Ons Huis in de Vlamingenstraat. Norbert Poissonnier was er toen al bij. Nadien verhuisde men in 1967 naar de annexe van de stadszaal Oosthove onder voorzitterschap van wijlen Willy Durnez uit de Nieuwstraat. De stad investeerde in 1994 in een nieuwe judozaal in sportcentrum De Pionier. Norbert doet nog veel meer dan training geven aan twee verschillende leeftijdsgroepen. Zo gaat hij nog maandelijks naar Zele om technische trainingen en katatrainingen voor hogere graden bij te wonen. Hij volgt ook nog bijscholingen voor judotrainers.

In jury

Aan stoppen denkt Norbert alvast nog niet. “Het gaat behoorlijk goed, ik mag niet klagen”, klinkt het. “Ik doe nog altijd graag mee. Vroeger was het uitvoeren en dan denken. Nu is het omgekeerd. (lacht) Judoclub Wervik lag me altijd na aan het hart, ondanks een soms wat mindere periode met minder leden en aanwezigheden. We deden evenwel verder. Ik kreeg aanbiedingen om in andere clubs training te gaan geven maar ging daar niet op in. Onlangs werd ik door de Vlaamse Judofederatie opnieuw verkozen om te zetelen in de jury wanneer de judoka’s probeerden een hogere graad te halen. Dat is voor een periode van vier jaar en dan zien we wel. Hoelang ik blijf doorgaan, hangt af van de gezondheid en de fysieke conditie. Iets dat snel kan veranderen.”

Norbert Poissonnier is geboren in Poperinge en was eerst judoka en trainer bij Asahi Menen. Hij was van in de jaren zeventig trainer-coach van de nationale ploeg en werd opgevolgd door Jean-Marie Dedecker. “Ik was coach van Robert Van de Walle”, vertelt Norbert die de zwarte gordel zevende dan draagt. “Ik coachte ook een jaar Ingrid Berghmans. Als judoka nam ik deel aan de Olympische Spelen in München in 1972.”

Voetbal en wielrennen

Norbert Poissonnier woonde een tijdlang in Menen en voetbalde er bij Toekomst Menen, Racing Menen en een jaar Sporting Menen. Hij is zelfs een korte periode wielrenner geweest. Nu fietst hij veel en gaat ook mountainbiken. Norbert Poissonnier woont in Zillebeke en is getrouwd met Nelly Vens. Hij werkte bij de NMBS en was onder meer loketbediende in het station van Kortrijk. Norbert maakte promotie tot afdelingssecretaris. Hij is vader van drie kinderen: Wim, Tom en Tina.

Norbert Poissonnier geniet veel steun van zijn echtgenote. “Ik vind het fantastisch dat hij op zijn leeftijd nog altijd judotrainer is”, zegt Nelly Vens. “Hij geniet daarvan. Ik blijf ook sportief, speel tennis en ga tweemaal per week lopen. Mijn echtgenoot bracht het sportieve in huis. Onze drie kinderen en vijf kleinkinderen doen allemaal aan sport. Uitgezonderd judo. (lacht) En hoe lang Norbert blijft doorgaan? Vroeger was het van ‘ik stop als ik 70 ben’. Nu is het van ‘ik stop als ik 80 ben’. Wie zien wel. En ondertussen leven we ons ook uit in onze grote tuin.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier