Judo Project West: een cluboverschrijdend project

De judoka's van Middelkerke en Eernegem.
Redactie KW

Judo Project West is een cluboverschrijdend project, waarbij de clubs van Hooglede, Lichtervelde, Roeselare, Tielt, Ardooie, Wingene, Eernegem, Zedelgem, Kortemark, Torhout, Ruddervoorde en Middelkerke zich verenigen voor een kwaliteitsvolle samenwerking.

Koen Denys, bestuurslid van Judoclub Hooglede, is een van de initiatiefnemers. “Met de ambitie meer kwaliteit te brengen, jonge judoka’s extra te motiveren en de betere judoka’s nog intenser voor te bereiden op wedstrijden en kampioenschappen besloten we om meer samen te werken. We hebben gekeken of er, binnen een straal van 20 tot 30 kilometer, interesse was voor een samenwerking. Twaalf clubs reageerden positief en waren bereid om het Judo Project West op te starten.

“Met maar liefst twaalf clubs begonnen we dit project”

“We kozen er samen voor ons te focussen op judoka’s vanaf U13. Door bijkomende trainingen en met andere trainers willen we anticiperen op de drop-out in deze leeftijdscategorie.

Veel gasten krijgen, bij het aanvatten van hun middelbare studies, andere interesses en haken af voor het judo. Via de trainingen, in samenwerking met andere clubs en trainers, zorgen we voor een nieuwe stimulans om door te bijten. Positief is dat we binnen een bepaalde regio blijven, zodat de afstand, binnen een straal van een 20-tal kilometer, ook geen bijkomend vervoerprobleem is voor de ouders.”

“Het is niet onze bedoeling om leden van de clubs af te nemen”

“Het is zeker niet de bedoeling dat clubs daarbij leden verliezen”, vervolgt Denys. “Het wederzijds respect moet blijven. De trainingen gebeuren op vrijwillige basis via de club. Er werd een overeenkomst getekend door de deelnemende clubs dat er geen judoka’s worden afgesnoept van elkaar. De begeleiding en bijsturing op de mat is individueel, ongeacht de club, waar de jongeren normaal trainen. Eén keer per maand zal een van de clubs zijn zaal en trainers ter beschikking stellen.”

“De start in september, bij ons in Hooglede, was al veelbelovend. Daarna volgden Torhout, Wingene en Kortemark. De reacties waren zeer positief en we kregen nog een nieuwe aanvraag binnen van Judoclub Koolskamp. Hier in Leffinge, voor de nieuwe start in 2018, zijn we te gast bij Judoclub Middelkerke. Met 45 judoka’s zijn we bijzonder gelukkig. Het bewijst dat we op goede weg zijn. Er zijn blijkbaar nog jongens en meisjes die de stap willen zetten van het recreatief trainen naar competitief trainen.”

“De plannen onze trainingen in functie van tornooien”

“We stellen nu al vast dat we de trainingen goed moeten plannen in functie van tornooien en kampioenschappen. Die starten vanaf U15, in verschillende gewichtscategorieën. Onze samenwerking heeft ook al iets losgeweekt bij andere clubs. In Brugge werd al een open training georganiseerd en in andere provincies is er bij de clubs ook vraag naar meer samenwerking. Een van de problemen binnen veel clubs is het gebrek aan trainers en vrijwilligers. Ook voor dit probleem biedt ons project met regionale, doelgerichte trainingen, een oplossing.” (FRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier