Judo Koksijde viert brons van 'hun' Dirk Van Tichelt

09/08/16 om 06:51 - Bijgewerkt om 10:45

Bij Judo Koksijde is maandagavond een feestje ingezet nadat hun lid Dirk Van Tichelt een bronzen medaille behaalde op de Olympische Spelen in Brazilië.

Judo Koksijde viert brons van 'hun' Dirk Van Tichelt

© BELGA

Bij Judo Koksijde is het brons van Dirk Van Tichelt op de Olympische Spelen maandagavond in beperkte kring gevierd. Dat meldt voorzitter Eddy Pauwels. De club wil nu de nodige voorbereidingen treffen om een groot feest te organiseren voor hun "Beer van Brecht".

"Ik was tot tranen toe bewogen", opent Pauwels, voorzitter van Judo Koksijde waar Van Tichelt, als Limburger nochtans, al ruim tien jaar lid is. "Het is goed voor de club, maar ook voor het judo in het algemeen. We halen niet zo veel de media, dus is het fantastisch om dan te scoren op zo'n platform als de Olympische Spelen."

Brons in het achterhoofd

De voorzitter beleefde een spannende dag. "Het was totaal niet verwacht, met zo'n loting, maar hij was fysiek ontzettend sterk. Ik denk dat hij in de halve finale tegen Shohei Ono niet voluit is gegaan en toen al met het brons in zijn achterhoofd zat. Het is uiteraard geen schande om te verliezen tegen de man die later goud pakt", aldus Pauwels.

Er werd maandag in beperkte kring gevierd, "maar nu gaan we toch een mooi feest voorbereiden", aldus Pauwels. "Ik zit straks nog met het gemeentebestuur samen", besluit de voorzitter.

Delen

"Judo Koksijde haalt niet zo veel de media, dus is het fantastisch om dan te scoren op zo'n platform als de Olympische Spelen"

Ook de gemeente Koksijde is blij met de bronzen plak van de Limburger. "Wordt feestje", liet voorzitter Eddy Pauwels meteen na de kamp weten. Hij zat kort voor de kamp in spanning te wachten. "Het wordt heel moeilijk de Japanner Shohei Ono", voorspelde hij voor de halve finale. "Maar daarna is het mogelijk." En zo geschiedde het. Van Tichelt nam de Hongaar Miklos Ungvari in de klem en won zo de kleine finale.

Vaderschap geeft vleugels

Van Tichelt is jaren geleden eerder toevallig terechtgekomen bij Judo Koksijde maar blijft lid van West-Vlaamse club. "Dirk wordt in januari vader. Dat moet hem vleugels hebben gegeven", aldus Pauwels.

Judo Koksijde viert brons van 'hun' Dirk Van Tichelt

© BELGA

Ook de gemeente is blij met de medaille met "een Koksijds laagje". "Wij zullen Dirk Van Tichelt passend huldigen met een feestelijke ontvangst in aanwezigheid van de fiere Koksijdse judoclub in het gemeentehuis", aldus burgemeester Marc Vanden Bussche.

Twaalf keer Belgisch kampioen

Dirk Van Tichelt is opgegroeid in de Kempen en kreeg als judoka de bijnaam 'de Beer van Brecht'. De Antwerpenaar neemt in Rio voor de derde keer deel aan de Olympische Spelen. "De kans op een medaille is één op twee", klonk het in Het Wekelijks Nieuws Veurne/Diksmuide van vrijdag 5 augustus. Een olympische medaille was zowat het enige dat nog ontbrak op het rijkgevulde palmares van Dirk Van Tickelt.

Judo Koksijde viert brons van 'hun' Dirk Van Tichelt

© BELGA

Hij werd in zijn carrière twaalf keer Belgisch kampioen. In 2008 kroonde hij zich tot Europees kampioen, vorig jaar nog pakte hij brons op het EK en op de Europese Spelen in Bakoe. Twee keer veroverde hij ook brons op het WK, dat lukte in 2009 en 2013. Hij slaagde erin om drie jaar op rij goud te pakken in een Grand Prix en heeft ook al de ervaring van zijn twee vorige Olympische Spelen. In Peking werd hij knap vijfde, in Londen bleef het bij en verdienstelijke negende plaats.

Tweede medaille voor België

Dirk Van Tichelt heeft Team Belgium - na het goud van Greg Van Avermaet - zo een tweede medaille bezorgd op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. "Rio is mijn stad, mijn city!", straalde hij na zijn beslissende overwinning tegen de Hongaar Miklos Ungvari, de viceolympisch kampioen van Londen 2012 in de -66kg. "Een bronzen medaille op de Olympische Spelen, dat is super. In zo'n loodzware categorie als de min 73 heb ik het gedaan. Geweldig", juichte Van Tichelt in de mixed zone van de Carioca Arena 2, waar de judocompetities plaatsvinden.

Judo Koksijde viert brons van 'hun' Dirk Van Tichelt

© BELGA

Het is al van Atlanta '96 en Harry Van Barneveld (brons in +95) geleden dat een Belgische man op het olympisch judopodium mocht staan. "Toen ik vanmorgen opstond, wist ik niet wie mijn eerste tegenstander zou worden", legt Van Tichelt uit. "Zoals op ieder toernooi heb ik het match per match aangepakt en vertelde mijn coach mij telkens tegen wie ik zou vechten. Dat rendeert, want zo zit ik met mijn gedachten altijd bij de volgende match."

Delen

"Rio is mijn stad, mijn city!"

Op het fysieke vlak kende Van Tichelt, ondanks de vijf gevechten die hij moest leveren, weinig problemen. "Ik was vandaag heel goed in vorm. Alleen na de match tegen An was mijn rechterarm wat verzuurd. Ik kende daarna wat geluk dat de wedstrijden voor die van mij golden scores waren (verlengingen), zodat ik voldoende kon recupereren met het oog op de match tegen Iartcev. Daarna was ik helemaal top."

Niet denken aan stoppen

Acht jaar geleden werd Dirk Van Tichelt Europees kampioen in Lissabon. Schat hij deze olympische medaille hoger in? "Vandaag heb ik wel eens verloren he", luidde het met een kwinkslag. "Maar Olympische Spelen zijn er maar één keer om de vier jaar, een EK is er elk jaar."

Judo Koksijde viert brons van 'hun' Dirk Van Tichelt

© BELGA

Aan stoppen op een hoogtepunt denkt Dirk Van Tichelt, 32, helemaal niet. "Ik ga sowieso door. Zolang ik ervan geniet, zoals op dit moment, kan je niet stoppen. Maar nu ga ik eerst wat rusten en van deze medaille genieten."

(Belga/MVO)

Dirk Van Tichelt, aangesloten bij Judoclub Koksijde, kwam vrijdag nog ruim aan bod in Het Wekelijks Nieuws Veurne/Diksmuide. De judoka blikte vooruit op zijn tornooi en liet toen al weten dat hij een kans van één op twee had op een medaille. Lees hieronder het interview opnieuw.

In de videoreeks 'De Spelen Van Stijn' dagen KW en gastreporter Stijn Dejonckheere de West-Vlaamse olympiërs uit tot een origineel duel. Volg de videoreeks op www.kw.be/despelenvanstijn

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!