Jong rallytalent (3): Kjell Vandenberghe: “Terug naar het VAS-kampioenschap”

Redactie KW

Tot aan de start van het nieuwe West-Vlaamse rallyseizoen zet KW elke week een jong rallytalent uit de streek in de kijker. Kjell Vandenberghe is als 21-jarige één van de jongste West-Vlamingen in deze reeks.

Pittemnaar Kjell Vandenberghe kreeg de liefde voor de rallysport met de paplepel ingegeven. De carrossier zat eerst enkele keren naast vader Jan als copiloot, vooraleer in 2015 zelf achter het stuur te kruipen van een Citroën Saxo. Met een derde plaats in Divisie 1-2 van het VAS-kampioenschap mocht meteen van een geslaagd debuutseizoen worden gesproken.

Hoe verliep 2016?

“We besloten een stapje hogerop te gaan en het Junior BRC te rijden. Ook al kozen we voor een R1-wagen bleek dat toch vrij duur. De aankoop van een Renault Twingo R1, meer bepaald de kampioenenwagen van Andy Dewallef, bleek uiteindelijk de goedkoopste optie. We deden op heel wat verschillende soorten parcours ervaring op, reden op onverhard, ontdekten competitiebanden… De Ypres Rally rijden was een echte belevenis en vormde het hoogtepunt van ons seizoen. Jammer genoeg vielen we een paar keer uit met pech, maar we kunnen op een erg leerrijk jaar terugblikken.”

Wat brengt 2017?

“Een vervolg bij de Juniors is niet meteen een optie. De R1’s kunnen niet langer punten scoren en een R2 bleek te duur, toch zeker in aankoop. Het is echter niet uitgesloten dat ik er toch eens één probeer dit jaar, of later nog terugkeer naar het Junior BRC. Maar momenteel gaat alle aandacht naar de opbouw van een BMW E30. Vergeleken met een R2 is dit de goedkoopste oplossing om toch met een relatief snelle wagen te kunnen rijden. Ik kreeg de smaak van een achterwielaangedreven wagen te pakken toen ik vorig jaar de TBR Rallysprint kon rijden met de BMW van mijn vader. Het is de bedoeling om de wagen klaar te hebben tegen de Rallysprint van Moorslede en daarna zoveel mogelijk VAS-wedstrijden af te werken. Misschien rijden we ook nog eens nationaal, afhankelijk van de resultaten en het budget. Ik wil sowieso eerst de nodige ervaring opdoen met de wagen vooraleer me volgend jaar te meten in de M-Cup.”

Wat wil je nog bereiken in de rallysport?

“Ik zou graag ooit eens een WK-rally of een andere grote wedstrijd op onverhard rijden. Maar als ik mij nog lang kan amuseren met deze hobby zonder me financieel pijn te doen, zal ik al heel tevreden zijn.”

(JDH)