Joerie Vansteelant kondigt afscheid als profatleet aan

Joerie Vansteelant in 2008, ook toen werd hij wereldkampioen. © Johan Sabbe
Arjan Desante
Arjan Desante Medewerker KW

De 33-jarige Torhoutenaar kende op sportief vlak een teleurstellende periode en heeft daarom besloten om na 2015 te stoppen als professioneel du- en triatleet.

Joerie Vansteelant veroverde in zijn duatloncarrière liefst acht wereldtitels – vijf bij de elite en drie bij de jeugd – en gold dus als een absolute wereldtopper. Daarmee trad hij in de voetsporen van zijn oudere broer Benny, die in 2007 na een tragisch trainingsongeluk overleed maar daarvoor acht wereldtitels pakte bij de elite. Dit jaar nam Joerie deel aan de Ironmans van Nice en Maastricht, maar de resultaten vielen tegen.

“Doelstelling op lange termijn niet haalbaar”

“Twee jaar geleden maakte ik de overstap naar triatlon met als doel mij dit jaar te kwalificeren voor de Ironman van Hawaii”, licht Joerie Vansteelant zelf toe. “Mijn einddoelstelling was om daar binnen enkele jaren een topresultaat neer te zetten en daarbij kreeg ik ook volop de steun van Defensie en team Ironmanagers. Vorig jaar dacht ik nog goed op schema te zitten, maar dit jaar moet ik toch vaststellen dat mijn ambitie op lange termijn niet haalbaar zal zijn. In deze optiek heb ik beslist dat 2015 mijn laatste seizoen is als profatleet.”

“Betere resultaten dan ik ooit durfde dromen”

“Met toch wel enige fierheid kijk ik terug op mijn profcarrière, want ik behaalde betere resultaten dan ik ooit had van durven dromen. Ik werd maar liefst achtmaal wereldkampioen duatlon en won meer dan 20 Powermanwedstrijden. Onder de deskundige begeleiding van coach en goede vriend Tim De Vilder leerde ik enkele jaren geleden zwemmen, wat voor mij een hele opgave was. Vorig jaar slaagde ik erin om tweemaal een top vijf plaats te behalen op een Ironman. De rijkgevulde ervaringen die ik opdeed, zijn beslist iets wat ik de rest van mijn leven zal meedragen.”

“Tri- en duatlon blijven de mooiste sporten die er zijn”

“Nu is voor mij echter de tijd gekomen om een stap opzij te zetten en een nieuwe job te zoeken waarin ik met dezelfde passie aan de slag kan als in de sport. De laatste jaren heb ik mij heel erg geamuseerd door als coach van enkele atleten mijn kennis over te dragen en ik zal dit ook zeker blijven doen. Sport zal een heel belangrijke plaats in mijn leven blijven behouden en in de toekomst zal ik zeker en vast hier en daar nog wel aan een wedstrijd deelnemen, maar uiteraard niet meer op hetzelfde niveau. Tri- en duatlon blijven voor mij de mooiste sporten die er zijn en ik hoop ook verder te kunnen meebouwen aan de toekomst van deze beide sporten.”

(AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier