Joerie Vansteelant is profcontract bij Defensie kwijt

Redactie KW

De 32-jarige duatleet en triatleet uit Torhout kreeg regelmatig met pech te maken in 2014, maar toch komt de beslissing van Defensie als een grote verrassing.


Torhoutenaar Joerie Vansteelant, de jongere broer van de betreurde ex-wereldkampioen Benny Vansteelant, is al jarenlang een grote naam in de duatlonwereld. Bij de beloften werd hij driemaal na elkaar wereldkampioen, dat deed hij later bij de profs nog vijfmaal over.

Tweemaal top vijf in Ironman

Sinds enkele jaren stort hij zich echter volledig in een triatlonavontuur. De eerste resultaten liepen nog moeizaam, vooral juni werd een lastige maand met opgaves in Rapperswil en Klagenfurt. In juli bereikte hij in Bolton dan toch de finish van zijn eerste volledige Ironman, meteen goed voor de vijfde plaats. Op 1 november deed hij in de Ironman van Florida zelfs nog een plaatsje beter, hoewel het zwemmen daar werd afgeschaft.

Hawaï 2015 in het gedrang?

Bij een plaats in de top drie in Florida zou Vansteelant zeker geweest zijn van een verlenging, zo klonk het vooraf. Er was dan ook weinig twijfel over dat een vierde plaats zou volstaan voor een verdere samenwerking. Hij liet hoopgevende resultaten optekenen in de aanloop naar de Ironman van Hawaï, waar hij in 2015 voor het eerst wou deelnemen. Die toekomstplannen komen nu echter in het gedrang.

“Ben mijn overeenkomst als professioneel atleet bij Defensie kwijt”, liet Vansteelant via de sociale media weten. “De volgende maanden zullen er belangrijke beslissingen gemaakt moeten worden.” Gisterennamiddag kreeg de 30-jarige Oostendse zwemmer Brian Ryckeman overigens wel nog groen licht voor een contractverlenging bij Defensie.

(AD)