Jane Verduyn: “De sprong van Tia Hellebaut overtuigde mij”

Jane Verduyn.
Redactie KW

Jane Verduyn uit Torhout is op dreef bij Houtland AC. Ondanks haar drukke agenda doet de hoogspringster en spurtster het steeds beter.

Jane Verduyn verbeterde zich op 5 mei in Ieper bij het hoogspringen van 1m45 tot 1m50. De 16-jarige Torhoutse behoorde er met Nore Vandekerckhove, Luna Lauwers en Maité Beernaert tot het Houtlandkwartet dat de 4 x 100 meter voor scholieren won in 49″62.

Het huidige viertal heeft opnieuw uitzicht op de Youth Memorial. Jane Verduyn verlangt er vurig naar. “Ons viertal schreef eerder al een beetje clubgeschiedenis. Zo liepen wij in 2010 het clubrecord van de 4 x 60 meter bij de benjamins (38″44) en in 2016 dat van de 4 x 100 meter voor cadetten (51″83).”

“Inderdaad: Nore, Luna, Maité en ik lopen er al van bij de jongste categorie bij. Mijn moeder Marleen Rabaey was in 1986 en 1987 bij Houtland actief als cadette. Zij snelde de 80 meter horden af in 13″74 en sprong 4m32 ver.”

“Ik bracht als vierde van het PK verspringen mijn record in het verspringen dit jaar op 4m61. Maar het was niet mijn moeder die me pushte in de atletiek. Tia Hellebaut overtuigde mij. Ik herinner me nog de televisiebeelden van de Olympische Spelen in 2008 in Peking toen ze bij het hoogspringen met 2m05 goud haalde.”

“Ik train bij Noel Coddens en maak er deel uit van een grote groep vriendinnen. Gelukkig, want zonder had ik wellicht afgehaakt. Ik voelde me als cadette niet goed bezig. Dat knaagde aan de motivatie. Ik dreigde mijn atletiekvriendinnen te missen en zij overtuigden me om door te gaan.”

“Ik gaf na vijf jaar wel de muziekschool op. De hobo, de piano en de concerten bevielen me wel maar wegens tijdsgebrek drong zich een keuze op. Ik ben ook lid van de Lichterveldse Chiro.”

“En er zijn vooral de studies wetenschappen-wiskunde. Zo wilde ik onlangs aan het hoogspringen en de 400 meter deelnemen van de Vlaamse SVS-finale in Aalst. Maar de examens staan voor de deur en er kwam dus niets in huis van die titelstrijd.”

“Mijn mooiste sportieve herinnering heb ik aan de ISF-spelen vorig jaar in Nancy. Ik bracht bij dat internationaal schoolkampioenschap mijn record in het hoogspringen op 1m45 en nam ook aan de 100 m horden deel.” (HV)