Internationaal zwemgezelschap kiest voor Damme-Brugge

Een sfeerbeeld van het gebeuren. © ACR
Redactie KW

Iets meer dan 90 competitiezwemmers verzamelden langs de Damse Vaart voor een zwemwedstrijd van 3 of 5 km richting Brugge.

De aankomst was traditiegetrouw nabij de plezierboot Lamme Goedzak, die voor de gelegenheid dwars over de vaart lag. Voor de competitiezwemmers telde de wedstrijd voor het regelmatigheidscriterium lange afstand en het provinciaal kampioenschap open water lange afstand.

Davy Billiau, uit het nabijgelegen Assebroek verscheen niet aan de start. Hij wil het weekend nadien in Oostkerke het record op de 10 km scherper stellen. De Nederlander Tenzin Timien won de wedstrijd 5.000 meter vrije slag in 1:05’50” voor Jonas Devos (IKZ) en Ben Rutten (OZEKA). Oostendenaar Jente Vanhauwaert (ROSC) werd vierde. Bij de dames ging de zege naar Steffi Vanhee (IKZ) in 1:08′ 58″ voor Tyana Verstraete (ROSC).

Vijfduizend meter schoolslag in open water wordt internationaal niet meer gezwommen uit veiligheidsoverwegingen en om geen al te ernstige blessures op te lopen. Drieduizend meter wel. In Brugge finishte bij de heren een Argentijn, Javier Desana, als eerste in 56’13”. Een Fransman en een Nederlander zorgden voor het internationale podium. Sofie Martens (SWEM) was in 1:01’15” de snelste dame.

Oudste openwaterwedstrijd

Damme-Brugge is ongetwijfeld de bekendste en oudste openwaterwedstrijd in ons land, in een organisatie van de Koninklijke Brugse Zwemkring (BZK). Na de competitezwemmers kwam ook nog een tweehonderdtal recreanten aan de beurt voor een zwemjogging van 4 km. Nick Marchand uit Blankenberge won voor Peter Decat en Thomas Lenoir. Bij de dames was er winst voor Katrien Delaender, in voorbereiding op het EK zwemmen voor de masters in Slovenië, voor Delphine Pareyn en Louise Obreno, dochter van zwemcoach Stefaan Obreno.

De langeafstandzwemmers kunnen zich de komende weken verder uitleven. Triathlon Club Damme organiseert op zaterdag 25 augustus in Oostkerke de 12de editie van het vaartzwemmen. De week nadien is er in de Langerei de bekende Brugse zwemdoortocht door de Brugse IJsberen.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier