Inge Roelandt kijkt uit naar de Veloopzwem van zaterdag

Inge Roelandt.
Redactie KW

Komend weekend staat de Oostendse triatlete Inge Roelandt (41) van 12BO4 voor de vijfde keer aan de start van de Veloopzwem De Haan, één van de eerste triatlons van het seizoen. Na een tweede plaats op het BK crossduatlon in Retie, waar ze door een kwaaltje niet helemaal top was en tweede eindigde, wil Inge meestrijden voor de hoogste eer in haar categorie.

De Veloopzwem is, sinds Inge vijf jaar geleden met korte tot halve triatlons begon, een vaste datum op haar jaarkalender geworden. “Het is sowieso één van de eerste echte triatlons van het seizoen. Zwemmen in een zwembad komt niet zo vaak voor in deze discipline en aangezien het nog te koud is om in open water te zwemmen, staan er in deze periode traditioneel enkel duatlons op het programma. Vandaar het succes van de Veloopzwem. De meeste grote triatlonclubs komen ervoor naar de kust, dus de top van het niet-professionele circuit is er aanwezig. Maar er zijn evengoed heel wat recreanten die meedoen, omdat het eigenlijk wel een leuk concept is.”

Haar conditie is na het dipje in de aanloop naar het BK ondertussen helemaal terug. “Ik heb weer een goed gevoel op training. Trouwens, iedereen is in deze periode van het seizoen wel eens ziek geweest, dus eigenlijk mag dat geen rol spelen”, aldus Inge. “De week na het BK, vorige week dus, heb ik voluit kunnen trainen, en een stevige basis gelegd voor de periode die komt. De rest van de week kan ik nu specifiek trainen, met gerichte inspanningsprikkels om mijn vormpeil beetje bij beetje omhoog te stuwen. Het doel is om eind juli in Zürich mee te doen aan mijn eerste volledige triatlon.”

Opvallend: Inge behaalt haar beste resultaten voorlopig in crossduatlons. “Ik heb wel een lichte voorkeur voor mountainbiken tegenover fietsen op de weg. Vorig jaar heb ik deelgenomen aan Xterra, een crosstriatlon in de Vogezen. Dat was echt een prachtparcours, met een supertechnische gedeelte in een rivierbedding. Genieten! Neen, met een mountainbike in de duinen kun je mij echt niet straffen.”

Het was de laatste tijd niet altijd even plezant om te gaan trainen. “Koud he jong! Vooral tijdens het fietsen kan het aan je voeten serieus pijn doen. Je kunt wel van die verwarmde inlegzooltjes in je schoenen steken, maar toch. Zonder de motivatie die ik haal uit het zo strikt mogelijk willen volgen van mijn trainingsprogramma, zou ik wellicht niet zo vaak op de fiets zitten. Mijn trainer functioneert een beetje als een stok achter de deur, een vorm van sociale controle, zoals lid zijn van een sportclub dat ook een beetje is. En het goed doen op wedstrijden, dat motiveert mij ook enorm, zoals mijn puike prestaties in de Hel van Kasterlee eind vorig jaar of in Nossegem. Ik hoop die vorm zaterdag in De Haan terug vast te hebben.” (JG)