Hervorming op til in het krachtbal

Het tweede damesteam van Krachtbalclub Sint-Michiels staat op een mooie vijfde plaats, maar zou door de hervormingen moeten degraderen. We zien hier het team dat vorig seizoen net niet de finale van de beker behaalde met staand v.l.n.r. coach Karin Ideler, Mara Barbiaux (nu spelend bij Sporting Brugge), Annelien Timperman en Yasmine D'Hoore. Vooraan zien we Lisa De Mey, Charlotte D'Hoore, Jasmien Vandenbruwaene, Jamana Behaeghel en Patricia De Vooght.
Redactie KW

De Vlaamse Krachtbalfederatie wil de competitie grondig hervormen met Krachtbal 2.0. Door het CBSK (Commissie voor Beheer van Spelregels Krachtbal) wordt koortsachtig gewerkt om alle veranderingen in goede banen te leiden. Streefdoel is september 2018.

Krachtbal werd in 1964, dus meer dan 50 jaar geleden, uitgevonden door de Brugse turnleerkracht Etienne Schotte. In de loop der jaren werden er kleine reglementswijzigingen ingevoerd, maar nu wil de krachtbalfederatie enkele serieuze veranderingen invoeren. De doelstellingen zijn eenvoudig: de beste spelers moeten in de hoogste reeksen spelen, waarbij de eerste afdeling het snelste en meest aantrekkelijke krachtbal zal presenteren. Daarnaast wil men proberen de doorstroming van de jeugd te stimuleren. Ook zal men de benaming van de reeksindeling beter afstemmen op het niveau. Tenslotte wil men de uitstraling van de krachtbalsport verhogen.

Zo zouden de nationale reeksen onderverdeeld worden in 1ste en 2de nationale heren en beloften. Bij de vrouwen zou er een reeks eerste nationale dames en U24 dames gemaakt worden. De overige spelers zouden verdeeld worden in twee landelijke reeksen en een provinciale reeks. Voor de provincie Limburg behoudt men de reeks recrea. De jeugdreeksen worden onderverdeeld in U19, U17, U15, U13, U11 en U9, in plaats van scholieren, cadetten, …

Vanaf volgend seizoen mag er maar maximum één ploeg per club in de nationale reeksen aantreden. Nu spelen zowel Sint-Michiels als Buggenhout met twee teams in de hoogste afdeling. Beide clubs zijn dus verplicht om elk één ploeg te laten degraderen, wat niet zo evident is. In de hoogste afdeling zou er ook een 35-seconden regel ingevoerd worden. Per aanval krijgt men 35 seconden. Dit alles zou door een computerprogramma gecontroleerd worden. Hoe alles praktisch uitgewerkt zal worden en of alles technisch klaar zal zijn tegen begin september is de hamvraag. (JV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier