Henri Demesmaeker vijfde op Jeugd Wereldkampioenschappen Zeilen

© EFE

Thomas Broucke eindigt in het windsurfen binnen de top tien.

De Belgische jeugdzeilers blijven topplaatsen behalen op grote kampioenschappen. Na de bronzen medaille van Anouk Geurts met Jan Heuninck bij de U21 op het EK Nacra 17 en de vierde plaats van Eline Verstraelen op het WK Laser 4.7, was het nu de beurt om te scoren op de Jeugd Wereldkampioenschappen Zeilen in Corpus Christi, in Texas in de Verenigde Staten.

Het Nacra 15 team onder leiding van Sebastien Godefroid met Henri Demesmaeker uit Knokke-Heist en Frédérique van Eupen begon sterk aan hun kampioenschap en sloten de eerste twee dagen af met een derde plaats in de tussenstand. Nadat ze hun derde race door een kapseis niet finishten en gediskwalificeerd werden. In hun zesde race zakten ze op de derde dag terug naar de tiende plaats. De dagen erna bleven Henri en Frédérique knokken en goede races zeilen en wonnen nog twee races op rij, waardoor ze dag na dag opnieuw stegen in het klassement. Uiteindelijk zeilden ze vrijdag de top vijf binnen en eindigden hun WK op een knappe vijfde plaats, dit ondanks Henri en Frédérique nog niet zo lang samen zeilen.

“De laatste dag zeilden we slechts één race met een wind van 17, 19 knopen. Het was geen gemakkelijke week voor ons, we maakten ook wat fouten en hebben wat pech gehad”, zegt Demesmaeker. “Het is nu tijd om te wat rust te nemen voordat we aan de toekomst denken.” Het goud in de Nacra 15 ging naar het Argentijnse duo Teresa Romairone met Dante Cittadini.

Bij de windsurfklasse RS:X Boys kwam Thomas Broucke uit Bredene in actie. Thomas begon zijn WK nog met een dertiende plaats, maar hij bleef zichzelf overtreffen en surfte zich vanaf de derde dag de top tien binnen. Zo eindigt hij zijn WK op de negende plaats in de eindstand. De eindwinst was voor de Amerikaan Geronimo Nores.