Hannes Vandermoere wint halve triatlon in Damme

Tom Van de Keere (links) werd in zijn eigen Damme tweede op de duatlon. © ACR
Redactie KW

De Beernemnaar was het snelst bij de mannen, Leen Vanden Daelen finishte als eerste bij de dames.

Tijdens de vierde editie van Den Halven van Damme vertrokken circa 450 deelnemers in verschillende waves. Een record. Het zwemonderdeel van twee kilometer had in de Damse Vaart plaats bij een watertemperatuur van om en bij de 16 graden. Daarna moesten de deelnemers 90 kilometer fietsen, de afsluitende halve marathon werd met twee kilometer ingekort. Het Fort van Beieren in Brugge werd uit het parcours geschrapt. Er waren door de regen van de voorbije dagen gladde bruggen en modderpoelen. De organisatie kon de veiligheid van de atleten niet garanderen. Voor het overige bleef het tijdens de wedstrijd droog en waren er, met uitzondering van twee fietsers die ten val kwamen nadat ze in elkaar haakten, geen ongevallen.

Belgisch kampioenschap

De organisatie van Den Halven van Damme mikt in 2017 op het Belgisch kampioenschap. In die optiek wilde triatleet Hannes Vandermoere al eens het parcours verkennen en dat deed hij met verve. Vandermoere, die naar eigen zeggen omwille van het koude water niet echt een gevoel had tijdens het zwemmen, kwam toch voorin uit het water. “Tijdens het fietsen heb ik eigenlijk nooit het ritme gevonden, tijdens het lopen gelukkig wel. Over het eindresultaat ben ik tevreden, over de wedstrijd zelf iets minder. Het lichaam zegt dat het genoeg is voor dit seizoen.” De 27-jarige Beernemnaar finishte in 4:01’54” en had een voorsprong van ruim vijf minuten op Thomas De Schutter en Kurt Wittemans. Olivier Debruyne werd tweede provinciegenoot op de vijfde plaats.

Leen Vanden Daelen wint bij de dames in triatlon.
Leen Vanden Daelen wint bij de dames in triatlon.© ACR

Leen Vanden Daelen, een Roeselaarse die uitweek naar Kessel-Lo, won de triatlon bij de dames voor het nieuwe toptalent Helga Sibick en ouwe trouwe Caroline Devos. De triatlete uit Zarren ging in Damme nog even testen en zag dat de vorm goed zit richting Kona. Dit was ook het geval voor Nancy Obreno uit Knokke-Heist. Zij won in de leeftijdscategorie F50.

Clash der titanen

In de LD duatlon waren alle ogen gericht op Tom Van de Keere die in zijn eigen Damme mocht deelnemen. Hij eindigde knap tweede na Frederik Christiaens en voor Olivier D’haene uit Koekelaere. Speciaal aan Den Halven van Damme is de ‘Clash der Titanen, waarin de atleten uit beide sporttakken het tegen elkaar opnemen. Wanneer de triatleten klaar liggen in het water om hun 2 kilometer te zwemmen, staan de duatleten klaar op de oever om hun hun 8 kilometer te lopen. Hierin was Frederik Christiaens het sterkst. De Oost-Vlaming had een goede halve minuut voorsprong op Hannes Vandermoere.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier