Hannes Obreno schenkt België tweede bronzen medaille

Hannes Obreno. © Belga
Redactie KW

Skiffeur Hannes Obreno pakte op de World Cup in Varese de felbegeerde tweede World Cup-medaille voor ons klein roeilandje uit de brand.

Hannes Obreno bevond zich in hoog gezelschap. Het veld werd aangevoerd door de Cubaan Angel Fournier Rodriguez, vicewereldkampioen 2013, brons op het WK 2014 en vorig jaar zesde. Naast de Cubaan lag de Kroaat Damir Martin, Europees skiffkampioen 2015, vijfde op het WK 2015 en in de dubbelvier viceolympisch kampioen en vier keer wereldkampioen. Aan de andere zijde van de Cubaan startte de Pool Natan Wegrzycki-Szymczyk, junioreswereldkampioen 2013, zilver op het WK U23 2014 en vorig jaar negende op het WK, waardoor hij nog net beslag legde op een deelnameticket voor Rio 2016. De overige finalisten waren de Israeliër Dani Fridman, tiende op het WK 2015 en de Fin Robert Ven, die met zijn vijftiende plaats op de wereldranglijst de minst goede papieren kon voorleggen.

In tegenstelling tot het duo Brys-Van Zandweghe roeide Obreno niet voor het eerst zo’n World Cup-finale, want vorig seizoen sloot hij in Luzern die medaillestrijd nog met een vierde plaats af. De Belgische skiffkampioen wist dus dat hij van bij de start zo dicht mogelijk in het zog van de top twee moest blijven.

Na 500 meter kwam hij als vijfde door op iets minder dan vijf seconden van een verwoed startende Damir Martin, die meteen en dit tot aan de eindmeet ver boven de rest van het veld uit zou roeien en de finale met bijna zes seconden voorsprong zou winnen. Obreno schoof rustig mee met de Cubaan en kwam halfweg als vierde door op iets meer dan één seconde van Fournier Rodriguez.

Beste World Cup-prestatie ooit

Op 500m van het einde luidde de Bruggeling een aanval op de Cubaan in. Hij naderde tot op twee tienden van één seconde, maar moest zich dan gewonnen geven voor sprint van de Cubaanse krachtpatser, die 14 cm groter is en 20 kg zwaarder weegt dan Obreno en dat allemaal dus ook optimaal aansprak om Obreno achter zich te houden. Onze landgenoot finishte wel knap derde, zijn beste World Cup-prestatie ooit. Net als Brys-Van Zandweghe kan hij dus eerst met veel vertrouwen naar het EK, waaraan ze begin mei zullen deelnemen, en zich daarna focussen op de olympische kwalificatierace, waar de FISA slechts één ticket nog voor ons land kwijt wil.

Voor skiffeur Obreno, de lichte dubbeltwee Brys-Van Zandweghe en hun respectievelijke coaches, de Bruggelingen Dirk Crois en Frans Claes, betekent het nog vijf lange weken nagelbijten.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier