Hannes Obreno en zijn Loren: samen voor Brugge gevallen

Tom Vandenbussche

Lago di Varese, april 2016. Zij, Loren Rowney, is een Australische profwielrenster die voor Orica uitkomt en aan het Noord-Italiaanse meer woont. Hij, Hannes Obreno, is een Belgische professionele roeier die in de Wereldbekermanche van Varese een derde plaats behaalt. De vonk slaat over en vier maanden later strandt de Bruggeling in Brazilië op een zucht van olympisch brons. Met dank aan de hulp van zijn kersverse steun en toeverlaat.

Sneller dan Jolien D’hoore

Loren Rowney (29) debuteerde als profrenster in 2012 en hing haar fiets op 30 januari 2017 aan de haak. Dankzij haar snelle eindsprint won ze etappes in diverse internationale rittenkoersen, zoals La Route de France, Tour de l’Ardèche, Trophée d’Or en Tour du Languedoc-Roussillon. In 2016 versloeg ze in de Tsjechische Tour de Feminin zelfs ene Jolien D’hoore…

Voltijds samen in Brugge

Loren leeft voltijds samen met Hannes in zijn Brugge. “Ik werk en studeer nu in Europa. Dat maakt het veel gemakkelijker, want we kunnen nu voltijds samen zijn. In Brugge zijn er veel leuke plaatsen: Vero Caffè om een koffietje te drinken, That’s Toast om te lunchen… Gewoon met Hannes een koffietje gaan drinken en door het stadscentrum kuieren, dat is wat ik het liefst doe. Brugge is voor mij nog altijd een beetje magisch. Ik ben gevallen voor deze stad.”

Loren Rowney. (GF)
Loren Rowney. (GF)

Leef. Heb lief. Lach

Het levensmotto van Loren: Live. Love. Laugh. “Ik probeer echt om zo te leven”, glimlacht de Australische. “En Hannes is daarin een heel belangrijk onderdeel. Ik ben eeuwig dankbaar dat ik hem ontmoet heb.”

Moeilijk 2017 voor Hannes

Na het onvergetelijke 2016 met zijn vierde plaats in Rio volgde voor Hannes Obreno (27) een heel moeilijk jaar, waarin hij met een mysterieus virus kampte. “Het was voor Hannes een heel zwaar jaar”, zag ook Loren. “Gelukkig heeft hij een geweldige coach, Dirk (Crois, red.), en een fantastische familie. Mede dankzij hen heeft hij zich erdoor geworsteld. Als topsporter zijn blessures en ziekte nu eenmaal zo goed als onvermijdbaar. Het is vooral wie je rond je hebt dat jou erdoor kan helpen.”

Hannes Obreno. (Foto Belga)
Hannes Obreno. (Foto Belga)© BELGA

Toewerken naar Tokio 2020

Het ultieme doel voor Hannes Obreno: de Olympische Spelen van Tokio 2020. “Hij heeft nog meer dan tijd genoeg om zich voor te bereiden. Hannes is een intelligente kerel en de komende twee jaar zal hij stap voor stap naar zijn doel toewerken. Ik hoop er in 2020 in Tokio alleszins ook bij te zijn om hem aan te moedigen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier