Hannes Obreno en Brys-Van Zandweghe bereiken A-finale

Hannes Obreno behaalde een derde plaats en een ticket voor de finale. © BELGA
Redactie KW

Tijdens de tweede dag van de World Cup Rowing regatta in het Italiaanse Varese waren de drie Belgische deelnemers zaterdag aan hun halve finales toe. Hannes Obreno en de lichte dubbeltwee Brys – Van Zandvliet moesten daarin bij de eerste drie finishen om door te stoten tot de A-finale. Hannes Obreno opende met een puike derde plaats, Tim Brys en Niels Van Zandweghe volgden zijn voorbeeld en haalden ook al met een derde plaats het tweede Belgische finaleticket binnen.

Hannes Obreno ging snel van start en kwam na 200m als eerste door. De Cubaan Angel Fournier Rodriguez, vicewereldkampioen 2013 en vorig jaar zesde op het WK, vond het toen welletjes. Hij nam de leiding over en zou die niet meer uit handen geven. In zijn zog vochten vier tegenstanders een verbeten strijd uit voor de twee resterende finaletickets. Obreno kwam na 500m nog wel als tweede door, maar nog voor halfweg schoof ook de Fin Robert Ven hem voorbij. Ondertussen probeerde Stanislau Shcharbachenia zich te herstellen van een mislukte start. De Wit-Rus, die de voorbije twee WK’s telkens onze landgenoot als winnaar van de B-finale voorafging, geraakte nog tot op een kleine lengte van de Bruggeling, maar de Belgische kampioen gaf dat fel begeerde finaleticket niet meer uit handen en verwees zo de Wit-Rus naar de B-finale.

Hannes Obreno klokte de vijfde snelste tijd van de zes finalisten, maar het verschil tussen de zes skiffeurs bedraagt zes seconden, zodat in de strijd om de medailles ook voor Obreno nog alles mogelijk blijft.

In de tweede halve finale van de lichtgewicht mannen lagen Tim Brys (KR Club Gent) en Niels Van Zandweghe (Brugse TR) aan de start in hoog gezelschap. De Zwitsers Zehnder – Schmid, samen met de Belgen nieuwkomers in het veld, kwamen na 500m verrassend als eerste door, maar de Nederlandse broers Muda, zesde op de Olympische Spelen van Londen, het Ierse broederpaar O’Donovan, vijfde op het EK 2015, en onze landgenoten volgden op amper drie tienden van één seconde.

Halfweg lagen de vier teams nog binnen dezelfde seconde, wel haden de Ieren de leiding overgenomen en die hielden ze vast tot op de eindmeet. Op 500m van het einde lagen Brys en Van Zandweghe nog steeds op een onheilspellende vierde plaats, maar ze maakten zich op voor een vinnige eindsprint. De Belgen snelden eerst de Zwitsers voorbij en vielen dan de tweede plaats van de Nederlanders Tycho en Vincent Muda aan. Het Gents-Brugs tweetal kwam amper zestien honderdsten van één seconde tekort om tweede te finishen, maar die derde plaats volstond dus om de A-finale te roeien. Zij verwezen onder andere de Polen Mikolajczewski – Jankowski, zevende op het WK 2015, en de Portugezen Fraga – Mendes, vijfde op de OS 2012, naar de B-finale. Brys en Obreno lieten op de koop toe de vierde snelste tijd van de zes finalisten noteren en omdat het verschil met de snelste tijd (6:19.42), gerealiseerd door de Zuid-Afrikanen Thompson-Smith, vierde op het WK 2015, amper één seconde en vier tienden bedroeg, belooft ook deze strijd om de medailles een heuse thriller te worden.

Tim Brys en Niels Van Zandweghe roeien hun A-finale op zondag om 12.03 uur, Hannes Obreno start zijn A-finale om 14.03 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier