Hanna Vandenbussche haalde olympische limiet op de marathon

Hanna Vandenbussche liep in de marathon van Rotterdam een nieuw persoonlijk record. © Foto MG
Redactie KW

De Diksmuide Hanna Vandenbussche liep afgelopen weekend een persoonlijk record in Rotterdam en schrok toen ze de nieuwe olympische limieten vernam.

Hanna Vandenbussche, die tegenwoordig in Leuven woont en bij de KU Leuven werkt, nam afgelopen weekend deel aan de marathon van Rotterdam. De atlete van MACW tekende voor de beste Belgische vrouwelijke prestatie en scherpte haar record aan tot 2 uur, 40 minuten en 15 seconden. Enkele dagen later maakte de internationale atletiekbond de nieuwe limieten voor de Olympische Spelen bekend. Wat bleek ? Hanna dook onbewust al onder de olympische limiet.

Uitgebreid deelnemersveld bij olympische marathon

De internationale atletiekbond IAAF zette de limieten op 2 u. 17′ voor mannen en 2 u. 42′ voor vrouwen, dus bijna twee minuten meer dan Hanna haar tijd in Rotterdam. De limieten werden overigens fors verlaagd, omdat ze graag een uitgebreid deelnemersveld willen bekomen bij de marathonafstand. De nationale bond kan zelf nog scherpere tijden eisen, maar doet dat in principe niet. Het is dus goed mogelijk dat België met meerdere marathonlopers naar Rio de Janeiro trekt in 2016. Zowel bij de mannen als de vrouwen kunnen er maximaal drie landgenoten aantreden.

Hanna Vandenbussche: “Zou droom zijn die uitkomt”

“Toen trainster Veerle Dejaeghere mij woensdagavond belde met het nieuws, was er eerst euforie”, is Hanna Vandenbussche eerlijk. “Toch blijf ik hier heel voorzichtig mee. Zo lang ik niks officieel verneem van de atletiekliga, weiger ik het te geloven. Deelnemen aan de Olympische Spelen, die gedachte is gewoon absurd. Het zou natuurlijk een droom zijn die uitkomt.”

(AD)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, edities Het Wekelijks Nieuws Kust en De Zeewacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier