Great Bruges Marathon nu al groter dan Brussel en Antwerpen

Greg Broekmans, Rudy Vannieuwenhuyse, schepen van Sport Dolores David en Paul Meulebrouck, geflankeerd door Alexander Diaz Rodriguez en Koen Naert. © ACR
Redactie KW

De eerste editie van de Great Bruges Marathon op zondag 15 oktober is immens populair en geniet internationale belangstelling. Voor de loopwedstrijd schreven zich nu al meer deelnemers in dan in Antwerpen of Brussel.

Vanaf 1 tot en met 42 kilometer kan je vanaf heden in Brugge terecht voor een loopevenement. Het parcours voor de marathon is officieel vastgelegd en opgemeten door de internationale atletiekfederatie (IAF). “Dat gebeurde in een aantal fases“, weet Greg Broekmans van het organiserende Golazo Sports. “Met een gekalibreerde fiets wordt dat uitgemeten. Op het parcours hadden we dan ook een plek waar we kegels kunnen verplaatsen om officieel tot 42 kilometer en 195 meter te komen en dat is op de zeedijk van Zeebrugge.”

Internationaal

Op dit moment zijn er 4.500 lopers en wandelaars ingeschreven. Meer dan 2.000 zijn lopers. Brugge is hiermee nu al groter dan de twee grootste marathons in ons land, Brussel en Antwerpen. Twintig procent van de nu reeds ingeschreven deelnemers komt uit het buitenland. Er staan 36 verschillende nationaliteiten op de startlijst. Nu al 400 Fransen, gevolgd door de Britten, de Nederlanders en de Italianen. De Fransen zijn nu al met evenveel als de ingeschreven Bruggelingen. Vanuit heel West-Vlaanderen zijn er dat nu 1.500.

Alexander Diaz Rodriguez loopt in zijn eigen stad zijn eerste marathon ooit, Koen Naert uit Oostkamp richt zich tot de halve marathon als voorbereiding op de marathon van New York, drie weken later. Beiden waren woensdag op de voorstelling in Brugge aanwezig. Langs het parcours zijn er vijftien animatiepunten voorzien met muziek. Om de 2,5 kilometer is er een waterbevoorrading, om de 5 kilometer een sportdrank, waarbij regelmatig fruit wordt aangevuld. Na 10, 21 en 30 kilometer zijn er tussentijden te zien. Die verschijnen ook online op de website.

Culinair

De Great Bruges Marathon heeft tevens een culinair tintje. Op de Burg zorgen diverse sponsors en de hotelschool Spermalie voor een degustatiebordje met vier hapjes. “Dat is wellicht uniek in de wereld. Ook voor de halve marathonlopers zijn er versnaperingen. Voor wie de wedstrijd wandelt, wordt er onder andere op de zeedijk in Zeebrugge een glaasje cava en een maatje aangeboden”, aldus Broekmans.

Inschrijven online kan nog tot en met vrijdagavond 13 oktober. Zaterdag 14 en zondag 15 oktober kan dat nog in de stadshallen op de Markt.

(ACR)