Gouden Palet zet Torhout weer drie dagen op de kaart

Vorig jaar klokte De Gouden Palet af op ruim duizend inschrijvingen, gespreid over drie speeldagen. (Foto JS)
Redactie KW

Op vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 augustus zet de Torhoutse tafeltennisclub TTC Sportline zijn stad weer drie dagen op de sportieve kaart. De vereniging gooit met het internationale tornooi De Gouden Palet al haar troeven op tafel en hoopt net als vorig jaar meer dan duizend inschrijvingen voor de driedaagse te mogen noteren. Voorzitter Norbert Trio, intussen 86, kijkt uit naar de vierendertigste editie van het evenement. Hij is om en bij de veertig jaar in het tafeltenniswereldje actief.

Vorig jaar, tijdens de drieëndertigste uitgave van De Gouden Palet, werd Norbert trouwens door de West-Vlaamse sportraad gehuldigd voor al die jaren van inzet voor zijn geliefde sport. Bij de heren A werd het tornooi voor de derde keer gewonnen door Cédric Merchez. Hij was de best geklasseerde deelnemer (A10), maar kreeg in de finale stevig weerwerk vanwege Ludovic Bierny (A22). Bij de dames A won Daria Mityukova (A5) al voor de vijfde keer. In een thriller met zeven sets klopte ze in de finale Margo Degraef (A6).

Voor de driedaagse sporthappening worden de stedelijke sporthallen aan de Industrielaan volledig ingepalmd. Sporthal A beschikt sinds enkele dagen over een splinternieuwe vloer en TTC Sportline is de eerste club die ervan kan genieten. De naam van het tornooi De Gouden Palet verwijst naar de begerenswaardige wisseltrofee, een gouden tafeltennispalet bezet met briljanten. Wie drie jaar na elkaar het tornooi wint, krijgt het pronkstuk mee naar huis. Alleen Jean-Michel Saive is daar ooit in geslaagd.

Op vrijdag van start

Op vrijdag 3 augustus gaat het tornooi met gratis toegang van start met de achttiende Grote Prijs Sportline. Vanaf 10 uur hebben er wedstrijden voor spelers uit de jeugdcategorieën plaats, maar ook voor de veteranen. Om 13 uur is het ploegentornooi voorzien.

“We mikken al jaren op de jeugd”, zegt Norbert Trio. “We zijn er trots op dat we een van de best gestructureerde tafeltennisclubs van het Vlaamse land zijn. En dat ons tornooi De Gouden Palet elk jaar door de deelnemers positief beoordeeld wordt. Zo zijn er nauwelijks wachttijden tussen de wedstrijden. Een pluspunt!”

Op zaterdag 4 augustus vanaf 9 uur wordt de zeventiende Ereprijs Argenta betwist. Spelers van verschillende niveaus nemen eraan deel. Om 14 uur heeft de gemengde reeks voor de recreanten plaats en komen de G-sporters in actie. “Die laatste competitie voor mensen met een beperking ligt ons na aan het hart”, aldus Filip Matthys, die mee zijn schouders onder het tornooi zet. “Allen zijn welkom: van rolstoelgebruikers tot mensen met een verstandelijke beperking. Het plezier van het tafeltennissen staat voorop. Iedereen kan tijdens De Gouden Palet zijn tafeltennistalent tonen: van de benjamins tot de veteranen 80-plus.”

Ook buitenlanders

Op zondag 5 augustus vanaf 9 uur is er dan het eigenlijke internationale tornooi De Gouden Palet. De B-spelers treden in de voormiddag in actie, de A’s vanaf 14 uur. Er zullen naar verwachting ook buitenlanders present zijn, waaronder flink wat toppers. Er werden tafeltennisclubs aangeschreven uit Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland.

De hoofdscheidsrechter van het tornooi is zoals gewoonlijk de internationaal ervaren Marc Coudenys. De sportieve leiding is voor het vierde jaar op rij in handen van Torhoutenaar Martijn Devlieger, uiteraard bijgestaan door het bestuur en heel wat medewerkers. Sommige vrijwilligers sloven zich drie dagen lang uit, van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat.

De Gouden Palet wordt sinds 1985 georganiseerd. Voorzitter Norbert Trio heeft alles van op de eerste rij meegemaakt. “Er heeft in Torhout al zo’n veertig jaar tafeltenniscompetitie plaats”, zegt hij. “We zijn dus aan een jubileumjaar toe! Officieel bestaat onze club pas sinds 1979, toen de pastoor van Don Bosco zaal Oratorio ter beschikking van de spelers stelde. Jozef Vanoost werd de eerste voorzitter. TTK Don Bosco werd later omgedoopt tot TTK Smashing en heet nu al ettelijke jaren TTC Sportline. Onze vereniging heeft in het hele land naam en faam verworven en daar ben ik uiteraard bijzonder trots op.” (Johan Sabbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier